Anonim

Antonia Reif menambah lanjutan yang tidak mencolok untuk bungalow Rotterdam tahun 1960-an

Arsitek Rotterdam Antonia Reif telah diubah suai dan memperluaskan bungalow 1960-an yang sederhana, mewujudkan ruang tamu dua tingkat dan bilik tidur murah hati yang kedua-duanya dibuka ke taman (tayangan slaid).

Terletak bersebelahan dengan dyke di pinggir bandar, kediaman itu pada asalnya dibina untuk menampung pasangan tanpa anak. Ia kini menjadi rumah kepada keluarga yang lebih besar, jadi Antonia Reif ditugaskan untuk menggandakan kawasan lantainya.

"Pemilik baru mempunyai dua anak dan rumahnya terlalu kecil untuk mereka, " katanya kepada Dezeen.

Orientasi utama harta benda sedia ada adalah ke arah jalanan dan fasad belakang sebahagian besar ditutup, yang bermaksud sambungan dengan taman besar di belakang tidak dioptimumkan.

Kerana kedudukannya di atas tanah liat, belakang rumah itu telah turun ke tingkat yang lebih rendah di tingkat taman, maka penggalian yang minima diperlukan untuk memanjangkannya.

Ini bermakna, walaupun saiznya, lanjutan itu tidak dapat dilihat dari hadapan bangunan.

Matlamat utama penambahan ini adalah untuk meningkatkan rasa lapang di dalam rumah dan memberikan sambungan di antara rumah dan di luar rumah, yang telah dicapai dengan memperkenalkan pintu lipatan besar yang menghubungkan ruang tamu baru dengan teras yang dihiasi.

"Dengan membuka pintu lipat ke arah teres ia menjadi sebahagian daripada ruang tamu dan sebaliknya, " kata Reif.

"Ini memberikan suasana yang sangat diraja dan murah hati kepada rumah. Walaupun pintu ditutup, satu keberanian mengalami perasaan dengan merasakan ruang kebun terbuka dan hijau di belakang rumah, " katanya.

Pintu masuk yang baru di tingkat atas terbuka ke lorong yang memanjang ke dapur di belakang. Sebuah dinding berkilauan memberikan pemandangan taman dengan serta-merta apabila memasuki rumah.

"Kawasan pintu sempit yang sempit itu menjadi ruang ringan yang menghubungkan bahagian lama dan baru bangunan itu antara satu sama lain, " tambah Reif. "Di bahagian dalamnya tidak akan merasakan garis perpisahan antara bahagian lama dan yang baru."

Selebihnya tingkat atas kini menempatkan tiga bilik tidur dan bilik mandi untuk anak-anak, serta pejabat di depan rumah untuk ibu bapa.

Tangga twisting menghubungkan dapur dan ruang makan dengan ruang tamu ketinggian berganda yang memaparkan tingkap besar dan lampu loket besar digantung dari siling tinggi.

Bilik tidur induk dipisahkan dari ruang ini dengan partisi yang mengandungi tempat penyimpanan dan bangku simpanan. Sebuah kawasan penyediaan dapur dan persediaan makanan pada akhir partition boleh digunakan untuk melayani minuman dan makanan di teras.

Bilik tidur disambungkan ke bilik mandi, sauna dan almari yang terletak di bahagian lama rumah. Tangga kedua menghubungkan kawasan ini dengan tingkat atas, manakala lorong membawa kepada ruang penyimpanan dan garaj.