Anonim

Rafael de La-Hoz meninggikan pusat kebudayaan di sekitar dua plaza di Alcobendas

Pusat kebudayaan di bandar Alcobendas Sepanyol ini terdiri daripada struktur konkrit tinggi yang disokong oleh barisan tiang dan sepasang halaman awam besar (tayangan slaid).

Firma Sepanyol Rafael de La-Hoz Arquitectos merancang Espacio Miguel Delibes untuk menampung sebuah universiti, ibu pejabat tempatan Pusat FotoEspaña International, dan kemudahan yang dikendalikan oleh majlis tempatan termasuk perpustakaan media dan pusat nasihat rakyat.

Terletak di kawasan Avenida de Pablo Iglesias yang sedang membangun di bandar ini - yang terletak di pinggir utara Madrid - bangunan ini menempatkan plot 6.000 meter persegi yang dibuka pada tiga pihak untuk meningkatkan hubungannya dengan kejiranan.

Kemudahan ini terdiri daripada tiga komponen utama yang dibina, menurut arkitek, "jelas berbeza antara satu sama lain tetapi benar-benar saling berkaitan".

"Setiap jumlah ini mempunyai penggunaan dan akses bebas dari jalan, " kata studio itu. "Oleh itu, mereka boleh digunakan pada masa yang berlainan dan dengan cara yang berbeza, yang membolehkan penggunaan sepenuhnya kompleks itu."

Yang pertama dari struktur ini adalah struktur rangka seperti yang dibina yang mengandungi bilik darjah dan dewan kuliah universiti, yang dinamakan Universidad Popular.

Koridor di sepanjang bahagian dalam isipadu ini dipenuhi dengan kaca, yang membolehkan pemandangan menghadap ke halaman tengah di bawah.

Barisan tiang-tiang konkrit segi empat yang ramping di sepanjang dua tepi bangunan menggerakkan lantai atas, membentuk sebuah jalan raya seperti lorong berbatu yang menuju ke belakang tapak.

Di dalam ruang terbuka tengah terdapat dua struktur tambahan - sebuah kubus berlapis dan sebuah menara yang lebih tinggi yang berpakaian di dalam sebuah logam logam berlubang - yang membuat sepasang teras yang boleh diakses secara umum.

"Jurang yang dihasilkan oleh mahkota perimeter membentuk ruang kosong yang besar, teres luas di mana dua jilid lain dimasukkan, meninggalkan ruang yang dipenuhi udara dan cahaya di antara mereka, " kata pasukan itu.

Kawasan landskap di hadapan bangunan itu bersatu dengan ruang luar yang terbesar, yang berfungsi sebagai sebuah teres di luar pintu masuk utama pusat.

Halaman kedua diapit di satu sisi oleh kubus berlapis dan di sisi lain oleh menara yang lebih tinggi. Ia menerima kurang cahaya matahari dan oleh itu menawarkan persekitaran yang teduh yang selesa semasa musim panas.

Kotak kaca yang terletak di tengah-tengah kemudahan itu menempatkan ruang acara dan ruang acara pelbagai guna di tingkat bawah, dengan dewan pameran yang berdedikasi dan ruang tamu di tingkat pertama.

"Kedudukannya yang berpusat di kompleks, di antara dua teras dan tangen ke dalam jumlah perimeter, menjadikannya menjadi sebuah badan yang terpencil yang berkat kekayaan kristalnya, kelihatan seperti sebuah tanglung malam yang besar dari luar, " tambah studio itu.

Penggunaan kaca itu bertujuan untuk memberikan struktur ini penampilan ethereal yang berbeza dengan kepekaan konkrit yang digunakan sepanjang seluruh kompleks.