Anonim

Pusat pendidikan dewasa dengan "amphi-tangga" menarik inspirasi daripada Mickey Mouse

Sebuah tangga gaya amfiteater membentuk pusat pusat pembelajaran dewasa ini di Denmark, yang menurut studio seni bina CEBRA diilhamkan oleh "lingkaran dan oval" watak-watak Disney seperti Mickey Mouse (tayangan slaid).

CEBRA berasaskan Aarhus telah ditugaskan untuk membina kompleks pendidikan HF & VUC Fyn untuk 1, 300 murid dewasa di sebuah plot yang terletak di antara pusat bandar dan pelabuhan di Odense, Denmark.

Cat air oleh Mikkel Frost - klik untuk imej yang lebih besar

Satu lukisan konsep untuk projek ini mempunyai lakaran watak kartun Disney yang popular Mickey Mouse, yang garis melengkung mempengaruhi tangga bulat dan balkoni kerang yang membentuk dalaman bangunan.

Dalam cat air itu, yang dicipta oleh rakan pengasas CEBRA, Mikkel Frost, Mickey Mouse yang terkutuk dan terkejut dilihat dapat berkata: "Apa, saya rumah sekarang?"

"Watak-watak Disney pada umumnya dan Mickey Mouse pada dasarnya ditarik dari satu siri bulatan dan oval, yang menjadi semakin halus apabila lukisan berlangsung, " kata Lars Schäfer dari CEBRA.

"Dengan cara yang sama, konsep asas bangunan HF & VUC Fyn beroperasi dengan bentuk bulat, yang dalam kombinasi membentuk organisasi spatial yang tersendiri di pedalaman, " katanya kepada Dezeen.

"Di samping itu, Mickey Mouse boleh dilihat sebagai simbol untuk watak atrium pusat mesra, suka bermain dan menampung."

Bangunan itu diatur di sekitar atrium - menamakan Agora selepas ruang perhimpunan awam di bandar-bandar Yunani purba.

Podium kayu yang melangkah, yang disebut "amphi-tangga" ditetapkan di tengah ruang ini. Ia berfungsi sebagai tangga dan dewan kuliah tidak rasmi - mengikat dengan trend yang semakin meningkat untuk jenis tempat duduk tidak rasmi ini di kedua-dua tempat kerja dan bangunan pendidikan.

Tangga ini dikelilingi oleh semua sisi oleh balkoni melengkung, yang dihiasi dengan balustrades mesh putih dan disokong oleh rangkaian kolum putih chunky.

Oleh kerana atrium yang dimaksudkan untuk menjadi sibuk dengan aktiviti, ruang kajian yang lebih reflektif telah diletakkan di sekitar tepi luar dan lantai atas bangunan.

Permukaan kayu putih yang terang dan pucat, yang diterangkan oleh CEBRA sebagai "latar belakang Nordic yang bersih", menawarkan kontras langsung kepada bentuk lekapan shell luar bangunan itu.

Gabungan plat aluminium kelabu dan mesh aluminium yang diperluaskan meliputi fasad, yang sebahagiannya adalah backlit oleh LED pada waktu malam.