Anonim

Honeyman + Smith Architects menambah lanjutan bukit di lereng bukit ke rumah ladang Australia

Dua sayap elongated yang membentuk pelanjutan ini ke sebuah rumah ladang Australia terletak di sisi bukit, yang dihubungkan oleh tangga yang menawarkan pandangan lurus melalui pertengahan (tayangan slaid).

Honeyman + Smith Architects yang berpangkalan di Melbourne merancang penambahan untuk meningkatkan saiz kediaman di ladang kerja di daerah Harkaway, tenggara bandar.

Tapak cerun itu mendorong pasukan untuk membuat struktur yang panjang dan rendah yang memeluk lereng bukit dan meningkatkan hubungan bangunan dengan landskap.

"Kedua-dua bentuk baru itu adalah nipis dan panjang, menggalakkan interaksi dengan paddocks sekeliling, membolehkan kawasan bangunan terpencil bergantung pada musim dan penggunaan - sama seperti kawasan ladang kerja bangunan ini menduduki, " kata arkitek itu.

Berbeza dengan perkadaran yang lebih tradisional dan bumbung di rumah yang ada, penambahan baru mengikuti kontur cerun dan menampilkan garis bumbung yang lebih rendah dan lebih rata.

Windows berada di kedudukan strategik untuk membolehkan pemandangan melalui beberapa bahagian bangunan, manakala ruang lain dirancang untuk menawarkan pemandangan di seluruh ladang dan pokok-pokok sekitarnya.

Dinding konkrit berat yang menghadap ke lereng bukit menandakan kelebihan lanjutan dan membantu menyusun struktur ke tapaknya.

"Cita-cita romantis skema itu didasarkan pada sambungan rendah ke tanah dan dinding belakang berat, " kata arkitek itu.

Satu barisan tingkap kecil menembusi permukaan pepejal, memberikan siang dan pengudaraan ke dapur, bilik utiliti dan bilik tidur pada tahap ini.

Ketinggian konkrit yang tebal dapat menambatnya struktur keluli yang melebar dan menuruni lereng, menggabungkan lubang berlapis besar untuk meringankan kehadiran fizikalnya.

Laluan terlindung di salah satu sisi rumah yang sedia ada terus di sepanjang fasad belakang untuk memenuhi pintu masuk baru antara bangunan lama dan baru. Perkadaran tingkap dan pilihan bahan di peringkat ini mewujudkan konsistensi visual antara rumah dan lanjutan.

Ruang edaran yang menghubungkan dua jilid lanjutan diletakkan pada kedua sisi oleh tingkap yang membenarkan pandangan lurus melalui pusat bangunan.

Ruang ini mengandungi tangga dengan treads terbuka dan juga menyediakan akses ke jalan lurus panjang yang berjalan di sepanjang satu sayap atas, yang diapit oleh barisan kayu yang dibingkai tingkap.

Lekapan yang dibentuk oleh jurang antara kedua-dua struktur menawarkan ruang luar terlindung yang membantu penyejukan semula jadi dan teduhan semula jadi di rumah, dan membolehkan paddock itu sampai ke tengah-tengah bangunan.

Jumlah yang lebih rendah sebahagiannya tertanam di lereng bukit pada akhir yang paling dekat dengan rumah yang sedia ada, sehingga pemandangan di bumbungnya dari tingkat atas disimpan.