Anonim

Julio Barreno Gutiérrez mencipta perlindungan berlipat-keluli untuk taman permainan sekolah

Lembaran nipis keluli dicat cerah telah dilipat untuk mewujudkan kanopi yang diilhamkan oleh origami ini, yang direka untuk melindungi taman permainan di desa Andalusia dari matahari dan hujan (tayangan slaid).

Mempunyai bumbung turquoise pucat dan bahagian bawah merah jambu, pavilion sudut dibuat oleh arkitek Sepanyol Julio Barreno Gutiérrez untuk sekolah di Algodonales - sebuah desa di rantau Cádiz di Andalusia di selatan Sepanyol.

Taman permainan Sekolah Principe de Asturias dipecah lebih dari dua tahap, yang sebelum ini tidak bersambung.

Untuk meningkatkan akses antara mereka, arkitek itu menambah jalan dan tangga pendek.

"Dua taman permainan dipisahkan dalam dua tahap yang berbeda ke sisi barat dan utara, tahap yang berbeza yang menjadi bahaya bagi anak-anak kecil, " jelas Barreno Gutiérrez, yang projek-projek reka bentuk sekolahnya yang lalu termasuk perpanjangan yang memaparkan interior limau-hijau dan laluan pejalan kaki zigzag .

"Matlamat untuk projek ini adalah keperluan fungsinya untuk membina ruang yang dilindungi dari matahari yang kuat atau hujan tidak lama lagi, untuk membolehkan rehat setiap hari, dan penambahbaikan menarik hubungan antara kedua-dua taman permainan, " katanya.

Kanopi logam mengetengahkan dua tahap yang berbeza untuk melindungi jalan dan tangga dari unsur-unsur.

Helaian keluli tebal satu sentimeter telah bengkok untuk membentuk bentuk dan kaki yang tajam. Kedua-dua teknik pewarnaan dan lipat yang cerah itu bertujuan untuk mengingatkan origami.