Seni bina

Atelier Rua memaparkan kemudahan perkhemahan dengan facade slatted putih

Atelier Rua memaparkan kemudahan perkhemahan dengan facade slatted putih
Anonim

Atelier Rua memaparkan kemudahan perkhemahan Portugis dengan fasad slatt putih

Sebuah skrin louvres putih menegak meanders sekitar kemudahan ini untuk berkhemah di pusat Portugal, yang direka oleh studio Lisbon Atelier Rua (tayangan slaid).

Gambar oleh FG + SG

Perkhemahan terletak di seberang sungai Tejo, juga dikenali sebagai Tagus, dari bandar Abrantes.

Gambar oleh FG + SG

Kemudahannya yang terdahulu ditempatkan dalam rentetan bangunan berasingan antara kawasan kediaman ke selatan dan tepi sungai ke utara.

Gambar oleh FG + SG

Skema Atelier Rua menghubungkan bangunan sedia ada dengan struktur penyatuan yang panjang. Ini mewujudkan ruang tertutup baru dalam jurang dan galeri penghubung yang membawa kawasan keseluruhan kepada 6, 950 meter persegi.

Gambar oleh FG + SG

"Idea bangunan ini adalah untuk merangkul bahagian belakang bangunan-bangunan sebelum ini, mendefinisikan kelebihan baru untuk bandar kecil di mana ia berdiri, " kata pengasas bersama studio Luis Valente kepada Dezeen. "Dalam erti kata, bentuk 'cecair' itu menduduki ruang kiri di antara bangunan yang sudah ada sebelumnya."

Gambar oleh FG + SG

"Strukturnya, terbuka dan teliti, membolehkan hubungan langsung dan berterusan dengan persekitaran hijau sepanjang keseluruhan peluasan bangunan, " katanya.

Gambar oleh Miguel Manso

Fasad utara dibuat dari skrin terbuka gentian kaca menegak louvres menegak, dan ular bersama untuk membungkus kedua-dua ruang lama dan baru.

Bangunan itu dibangkitkan sedikit dari tanah, begitu juga diakses melalui landai dan langkah-langkah konkrit yang menyebabkan bukaan besar di bilah.

Gambar oleh Miguel Manso

Tetap ke luar papan facia yang berjalan di sekitar pangkalan dan atas, louvres terletak pada jarak masa yang tetap di sepanjang fasad panjang, di sekitar sudut melengkung.

Gambar oleh Miguel Manso

"Mereka membentuk tudung atau skrin yang bingkai lanskap sungai di utara, " kata Valente.

Gambar oleh Miguel Manso

Bumbung nubuatan bangunan yang lebih tua itu menumpuk di atas penambahan satu tingkat. Rumah ini merupakan kawasan penerimaan di hujung barat dan sepasang ruang umum untuk bersantai, bermain atau acara di tengah-tengah.

Gambar oleh Miguel Manso

Di hadapan bilik-bilik ini adalah kafeteria baru yang dilengkapi dengan kemudahan dapur asas, dan tempat duduk untuk pengunjung yang tumpah ke ruang kosong di depan.

Gambar oleh FG + SG

Bilik mandi, bilik mandi dan bilik ganti terletak lebih jauh, membentuk blok yang berteduh konkrit panjang yang ditembusi oleh deretan tenggelam.

Gambar oleh FG + SG

Lebih banyak basuh basuh berjalan di sepanjang fasad slatted di hadapan pancuran mandian lelaki, manakala kawasan mandi wanita terletak di hujung timur bangunan yang jauh.

Gambar oleh FG + SG

Kawasan yang berubah-ubah juga melayani padang sukan awam di laman web ini, dan penyimpanan basikal terlindung untuk pelawat disediakan.

Gambar oleh FG + SG

Di sepanjang bangunan, perkhidmatan yang berjalan di sepanjang siling logam dibiarkan terdedah. Dinding dalaman dicat putih atau kiri sebagai konkrit kasar untuk dipadankan dengan lantai.

Gambar oleh FG + SG

Untuk tempat perkhemahan lain, Snøhetta menghidupkan semula sebuah bilik tidur lama Norway untuk mencipta asrama untuk kanak-kanak dan Kevin Hirth telah mencadangkan platform melihat seperti awan yang mengapung di antara pepohonan di Colorado.

Kredit projek:

Arkitek: Atelier Rua Struktur: Pedro Viegas Pasukan Teknikal: Luis Silvestre e Ecoperfil