Seni bina

Bumbung berasingan memecah skala Tadika Von M

Bumbung berasingan memecah skala Tadika Von M
Anonim

Bumbung berganti memecah skala tadika kayu slaid Von M

Studio Jerman Von M telah menyiapkan bangunan kayu yang berbatang dengan bumbung yang terfragmentasi untuk menempatkan sebuah tadika di bandar Ludwigsburg (Jerman).

Gambar oleh Dennis Mueller

Firma Stuttgart menukarkan dan memperluas bangunan kediaman sedia ada di daerah Poppenweiler di bandar untuk mewujudkan Kinder und Familien Zentrum.

Mereka melekat tadika 1, 425 meter persegi baru ke satu bahagian blok yang sedia ada yang kini menempatkan pusat keluarga.

Untuk mencerminkan skala rumah ladang bersebelahan, blok baru terbahagi kepada lima segmen, masing-masing dengan bumbungnya sendiri yang dibina dalam arah ganti kepada yang sebelumnya.

Gambar oleh Dennis Mueller

Struktur yang sedia ada dilukis ke dalam bentuk "ringkas" dengan membuang tingkap teluk bangunan dan bumbung yang menyala, dan pembukaan baru didirikan sejajar dengan bangunan tambahan.

Ketidaksamaan bangunan berbuk kayu itu membezakan bangunan yang sedia ada, tetapi bentuk dan tetingkap tetingkap yang konsisten membantu mengikat kedua-dua secara bersama.

"Bangunan baru ini jelas bercakap bahasa kontemporarinya sendiri, tetapi juga mengambil motif materialiti dari persekitaran, " kata para arkitek.

"Meskipun penandaan bahan dan pembinaan yang jelas yang disebabkan oleh bangunan-bangunan baru dan lama, banyak yang baru yakin menegaskan dirinya dalam persekitaran yang heterogen, secara sedar memungut watak luar bandarnya dan diinterpretasikan semula."

Di dalamnya, permukaan merapikan berkilat mencipta suasana mesra dan murah hati "neutral". Castor membolehkan perabot bersaiz kanak-kanak bersaiz ditempatkan semula di dalam ruang, manakala cat berwarna berwarna terang menyorot kawasan-kawasan di ruang tamu.

Gambar oleh Dennis Mueller

"Kesesuaian untuk kanak-kanak sering dikelirukan dengan kesederhanaan, " kata arkitek kepada Dezeen, "yang berakhir dengan kekacauan warna primer dan bentuk yang tidak masuk akal."

Gambar oleh Dennis Mueller

Tangga asal menghubungkan ke teras peredaran baru, menghubungkan bahagian lama dan baru bangunan pada tahap yang terhuyung-huyung. Balustrades jejaring membuat hubungan visual antara lantai, yang secara semula jadi dinyalakan oleh skylight besar dan tingkap.

Susun atur yang sedia ada sebahagian besarnya disimpan melalui pusat keluarga, yang digunakan untuk mengendalikan kelas pranatal dan pejabat pentadbiran.

Lantai atas bangunan baru ini mempunyai kemudahan untuk seni, musik dan teater, dan mempunyai kapasiti hampir 80 anak-anak berusia lebih dari tiga tahun. Di tingkat bawah, sebuah tapak semaian mempunyai ruang untuk 30 kanak-kanak di bawah umur tiga tahun.

Gambar oleh Dennis Mueller

"Matlamat kami adalah memberi ruang yang mesra, murah hati dan penuh cahaya, tetapi juga menahan ruang kepada anak-anak untuk berkembang sendiri - ruang yang boleh dipenuhi dengan kehidupan dan 'diambil' oleh kanak-kanak, " kata arkitek kepada Dezeen.

"Apa yang membuatkan kami bangga dan gembira adalah hakikat bahawa anak-anak tidak mahu pulang ketika mereka menghabiskan hari pertama di bangunan baru, " tambah mereka.