Anonim

BESAR dan Heatherwick membuat semula reka bentuk HQ Google untuk tapak Mountain View yang lebih kecil

BIG dan Heatherwick Studio telah mendedahkan rancangan terbaru mereka untuk kampus Google California, selepas terpaksa mengubah reka bentuk bercita-cita mereka agar sesuai dengan tapak yang lebih kecil.

Dihantar kepada jabatan perancangan bandar bulan lepas, cadangan Mountain View terkini menunjukkan versi reka bentuk asal yang sangat dipadatkan, memaparkan susun atur grid yang lebih teratur.

Daripada perkiraan asal yang diilhamkan oleh kampung, di mana kawasan yang berbeza dikelompokkan menjadi kelompok, kedua-dua firma kini telah mencadangkan sebuah kampus besar persegi yang terdiri daripada modul rectilinear yang digambarkan sebagai pavilion.

Kanopi lutut besar yang dicadangkan untuk melindungi bangunan dalam reka bentuk asal masih ada, tetapi kelihatan lebih seperti tenda daripada kubah gelembung yang ditunjukkan sebelumnya.

Terdapat juga versi skala "gelung hijau" - laluan pejalan kaki yang direka untuk ular melalui bangunan, mewujudkan rangkaian ruang dalaman / luaran yang dipenuhi dengan kedai dan kafe.

Firma Denmark BIG dan Heatherwick Studio yang berpusat di London melancarkan rancangan bercita-cita mereka untuk kompleks pejabat Google yang pertama dibina dari awal pada Februari 2015 - sebuah kampus yang luas yang dituntut oleh pasukan itu dibina oleh robot.

Dalam temu bual eksklusif dengan Dezeen, pengasas BIG Belsark Ingels berkata projek itu akan menetapkan piawaian industri baru untuk reka bentuk tempat kerja dan membantu menentukan "Google 2.0".

Tetapi projek itu menghadapi halangan hanya tiga bulan kemudian, apabila ahli majlis bandar memberikan jaringan sosial LinkedIn majoriti tanah yang diperlukan untuk membinanya.

Google kemudian mendedahkan bahawa ia mempunyai pilihan sandaran - gergasi teknologi itu sudah merancang kebenaran untuk membina ruang pejabat dan komersial di tapak lain berhampiran Charleston Park.

Rancangan untuk tapak Charleston Timur tidak menyebut tentang hibrida robot-kren, atau "crabots", yang digunakan untuk pembinaan. Tetapi projek itu masih mempunyai ruang pejabat yang besar di mana perabot pejabat dan sekatan boleh dipindahkan sekeliling pada kehendak.

"Matlamat kami adalah untuk mewujudkan tempat kerja yang sangat fleksibel yang bukan sahaja boleh menyesuaikan diri dengan keperluan perniagaan Google yang berkembang tetapi juga dapat menjadi tujuan bagi komuniti setempat, " membaca cadangan Charleston Timur yang disampaikan kepada pihak berkuasa perancang tempatan.

Disokong oleh "tiang-tiang khemah yang sangat halus", di atas kanopi besar akan mengatur iklim dalaman, kualiti udara dan bunyi. Ia juga akan menampilkan "pejabat-pejabat berbentuk senyuman".

BESAR dan Heatherwick pada mulanya melancarkan "kejiranan baru yang bertenaga" untuk HQ California Google pada awal 2015