Anonim

Wilkinson Eyre menambah makmal cermin dan hangar sukan ke kampus desa Dyson

Wilkinson Eyre telah menambah pelbagai bangunan baru ke ibu pejabat syarikat teknologi Dyson, yang bertujuan untuk mewujudkan sebuah kampus untuk menyaingi "orang-orang di Silicon Valley dan Singapura".

Image

Firma seni bina yang berpangkalan di London merancang empat bangunan baru untuk Kampus Dyson, yang terletak di pinggir bandar bersejarah Malmesbury di Wiltshire, barat daya England.

Merangkumi pelbagai kemudahan, dari makmal penyelidikan ke lapangan sukan, bangunan-bangunan dihiasi di sekitar ibu pejabat dan kilang yang sedia ada syarikat, yang Wilkinson Eyre siap 17 tahun lebih awal.

Image

Yang terbesar blok baru, dipanggil D9, mewujudkan kemudahan penyelidikan dan pembangunan yang baru. Di sini, kakitangan Dyson dapat mengembangkan teknologi untuk produk baru, seperti pengering rambut baru yang dilancarkan yang berdiam di telinga manusia.

Image

Sifat sensitif kegunaan bangunan menyebabkan arkitek untuk membangunkan reka bentuk yang mengutamakan privasi.

Tembok diperbuat daripada kaca cermin sepenuhnya, memastikan banyak cahaya yang dapat masuk, tetapi orang yang tidak dapat melihatnya. Wilkinson Eyre menggambarkan struktur itu sebagai "paviliun kaca reflektif yang minimum".

Salah satu manfaat lain dari bahagian cermin ialah bangunan itu dapat mencerminkan tanaman dan pokok yang mengelilinginya.

Image

Di dalamnya, blok dua tingkat itu dianjurkan di sekitar atrium ketinggian dua tingkat. Sebuah bumbung tingkap gergaji membawa banyak cahaya semulajadi, dan permukaan klinik seperti nada putih dan kelabu.

Kemudahan seluas 12, 000 meter persegi mengandungi 129 makmal baru secara total, serta ruang kolaborasi di mana pasukan dapat bekerja bersama.

"Ia keluar daripada silau kritis, dalam ruang yang merangsang, dikelilingi oleh inspirasi kejuruteraan dan ikon reka bentuk, bahawa minda yang cerah dapat menghidupkan kehidupan menjadi idea, menyiapkan mereka untuk pasaran, " kata pengasas syarikat James Dyson.

"Membangunkan kemudahan ujian dalaman kami, makmal dan ruang baru ini membolehkan para jurutera terus berani mengembangkan teknologi baru, belajar melalui setiap kegagalan."

Image

Kantin baru yang dikenali sebagai Lightning Cafe terletak di sebelah D9. Ia juga mempunyai dinding berkilat, tetapi ini berbeza secara telus untuk membolehkan kakitangan melihat apa yang berlaku di dalamnya.

Image

Dewan makan mengambil sebahagian besar bangunan. Satu lagi ruang ketinggian berganda, ciri yang paling menonjol adalah Jet Lightning Electric English yang digantung dari siling.

Butiran lain termasuk kerusi berwarna merah jambu terang dan tangga spiral yang dibalut dengan logam putih berlubang.

Di pinggir utara kampus, bangunan baru ketiga adalah struktur seperti bunker yang mengandungi kemudahan sukan dan rekreasi untuk kakitangan yang dipanggil The Hangar. Bangunan keempat berfungsi sebagai pusat tenaga.

Image

Projek itu juga termasuk pengubahsuaian bangunan sedia ada, membawa mereka sehingga kini.

"Kami telah bekerjasama dengan James dan pasukannya selama beberapa tahun untuk mewujudkan kampus yang memenuhi keperluan mereka yang berubah-ubah, " kata Chris Wilkinson, pengasas pengasas di Wilkinson Eyre.

Image

"Bangunan terbaru menyediakan kemudahan penyelidikan reka bentuk yang inovatif dan inovatif bersama-sama dengan kafe sepanjang hari yang cukup besar dan pusat aktiviti sukan untuk memenuhi keperluan teknikal dan sosial tenaga kerja muda mereka yang kreatif, " katanya.

Arkitek bekerja dengan pencipta lampu Jake Dyson - anak James - untuk memastikan setiap ruang mempunyai pencahayaan yang sesuai. Mereka menggabungkan beberapa teknologi lestari, termasuk panel fotovoltaik dan rasuk sejuk.

Landskap juga datang dengan ringkas. Strategi pasukan termasuk menggunakan bank yang dibangkitkan untuk mewujudkan privasi, dan mewujudkan hubungan dengan berjalan kaki alam yang ada.