Anonim
Image Kolam bermata kaca oleh projek NOA keluar dari hotel Alpine

Panel glazed di dasar kolam cantilevered ini oleh studio senibina NOA memberikan penonton dramatik dramatik Dolomites Tyrolean Selatan.

Image

NOA mencipta kolam renang sepanjang 25 meter untuk Hotel Hubertus, sebuah resort percutian untuk pemain ski dan pejalan kaki di wilayah Tyrol Selatan di Itali. Ia terletak di kaki gunung Kronplatz dengan pemandangan Dolomites yang mengasyikkan - gunung yang membentuk sebahagian dari Alpen.

Image

Menonjolkan 17 meter dari hadapan hotel, struktur segi empat tepat dinaikkan 12 meter di atas tanah oleh batang pokok larch asli yang dilucutkan kulit.

Kolam renang ditetapkan dalam struktur yang lebih besar dan sedikit mengangkat sisi bukan halangan yang akan menghalang pandangan, sementara depan mempunyai dinding kaca bersudut. Pembukaan glazed di bahagian bawah struktur bertujuan untuk menawarkan percutian pelancong yang sensasi terapung.

Image

"Kedudukan kolam yang mengapung 12 meter di atas tanah, di tepi yang melampau, memberi perenang perasaan terapung - tanpa berat di antara langit dan bumi, " kata para arkitek. "Kesan ini diperkuat lagi oleh bahagian depan kaca dan tingkap kaca di bahagian bawah kolam."

Image

Panel batu kelabu gelap meliputi kedua-dua bahagian dalam dan luar struktur, dan bertujuan untuk menyerupai warna-warna pergunungan di sekelilingnya.

"Tepi tersembunyi di kolam renang, disimpan di batu berwarna antrasit, menghapuskan jurang antara kolam dan lanskap, mencipta kesan air yang mengalir ke apa-apa, menghilangkan antara kolam dan landskap, " kata studio itu.

Image

Ini adalah satu daripada siri reka bentuk yang melampau untuk mandi, termasuk kolam yang meluas dari bangunan pencakar langit, yang lain yang memperlihatkan struktur di atas lembah dan struktur bawah dasar yang menyerupai akuarium.

Kolam renang merupakan sebahagian daripada lanjutan curvilinear ke Hotel Hubertus yang sedia ada. Untuk menyatukan penampilan kedua-dua struktur baru dan lama, pasukan itu menutupi luaran dengan batang pokok yang bersudut yang juga berfungsi sebagai skrin matahari, pembahagi bilik dan pelindung hujan.

Bangunan ini dihiasi dengan balok separa bulat dengan balustrades logam berlubang.

"Unsur-unsur fasad serba guna dari batang larch yang meletup membuat hubungan optik antara yang ada dan yang baru, mengekalkan rupa homogen projek itu, " jelas arkitek.

Image

Sebuah bilik kecergasan dan kelonggaran dengan tingkap yang panjang, dan bumbung berlapis dengan balok kayu tersebar yang tersebar menduduki sambungan. Terdapat 16 suite, dengan perabot bergaya chalet, termasuk dapur, partition kayu dan lantai.

Image