Anonim
Image

Coffey Architects rujukan Rumah teh Jepun di London yang telah diubahsuai rumah

Coffey Architects telah menggunakan teknik rekaan tradisional Jepun untuk memanfaatkan sepenuhnya ruang dan cahaya dalam pengubahsuaian rumah berukuran London seluas tiga meter itu - yang sedang berjalan untuk hadiah Rumah RIBA.

Rumah sempit yang terkandung di bawah 100 meter persegi ruang lantai, tersebar di empat tingkat. Tambahan pula, tingkap-tingkap sahaja berada di bahagian hadapan harta itu.

Untuk mengatasi kekangan ini dan mewujudkan rumah keluarga yang penuh cahaya, Coffey Architects yang berpusat di London telah mencuba beberapa teknik yang biasa digunakan di rumah-rumah Jepun dan bilik-bilik teh.

Ini termasuk bergerak tangga ke pusat rumah, mewujudkan bukaan baru di bumbung dan lantai, dan menggantikan dinding dalaman dengan partisi tembus yang fleksibel.

Disebut Mews Moden, susun atur baru rumah itu mewujudkan ruang tamu di tingkat bawah tanah dan ruang bawah tanah, manakala tiga bilik tidur menduduki tingkat pertama dan kedua.

Dengan tangga sekarang di pusat harta itu, tidak ada keperluan untuk apa-apa koridor, yang pasukan reka bentuk digambarkan sebagai "ruang mati". Dibina dari panel oak dan selak, tangga baru memberikan fokus utama untuk rumah.

Sebuah langit-langit yang besar terletak di atas, membolehkan cahaya untuk sampai ke bawah tanah.

"Rumah itu disifatkan sebagai hiasan bangunan bersaiz hidup, " kata pengasas studio Phil Coffey, "sebuah dada harta karun Jepun untuk hidup yang terletak di antara dinding jubin batu dicat putih tetangga jiran yang bersebelahan."

Di tingkat bawah tanah, yang mengandungi ruang santai, tangga melangkah ke bawah perapian konkrit terbina dalam yang menggabungkan lantai.

Di tingkat paling atas, ia bergabung dengan tangga yang jauh lebih sempit, di mana buaian treads merundingkan laluan curam hingga ke teres bumbung.

Bilah oak membingkai sekatan gelongsor yang memisahkan bilik di tingkat atas - suite bilik tidur utama di tingkat pertama, dan sepasang bilik tidur yang lebih kecil di tingkat dua.

Pembahagian ini dibuat dari kertas beras - bahan tipikal reka bentuk dalaman Jepun, yang membolehkan cahaya untuk menapis dengan lembut.

Dapur dan ruang makan kedua-duanya terletak di tingkat bawah, di mana panel lantai kaca menawarkan pemandangan ke tahap di bawah.

"Modern Mews menggunakan banyak idea reka bentuk di rumah teh Jepun untuk mewujudkan rumah penuh cahaya, " tambah Coffey.

"Pintu gelongsor kayu-kisi membenarkan ruang yang boleh disesuaikan di setiap tingkat, dan panel kaca di antara lantai membenarkan para penghuni bercakap dan membawa cahaya ke tengah-tengah rumah dari tingkap ocular zenith."

Bilik mandi terletak di tingkat bilik tidur. Daripada oak, unsur-unsur yang membentuk ruang ini dibentuk dari Corian putih - bahan padat permukaan yang diperbuat daripada komponen termasuk akrilik.

Phil Coffey mengasaskan firmanya pada tahun 2005, dan ia menduduki tempat di nombor 141 dalam senarai Hot Dezeen yang pertama. Projek-projek yang lalu termasuk sebuah rumah dengan halaman yang sunk dan sebuah perpustakaan di Muzium Sains London.