Anonim
Image

Post Architecture menambah tangga monokrom dengan penyimpanan terbina dalam ke rumah Toronto

Tangga hitam yang dibarisi dengan dinding putih berlubang zig-zags melalui kediaman bandar yang telah diubahsuai oleh Arkitek Pos studio Kanada.

Memanggil Junction Shadow House, rumah keluarga separuh terpisah di Toronto bermula sebagai imej cermin jirannya.

Image

Awalnya dalam proses reka bentuk, pasukan menentukan bahawa penambahan awal, seperti ruang depan di teras dan ruang mudik di belakang, adalah struktur yang tidak baik dan mengancam untuk mengganggu kestabilan struktur masonry.

Image

"Akibatnya, mereka telah dihancurkan, meninggalkan shell rumah asal untuk bekerja, " kata Post Architecture, firma butik di Toronto yang diketuai oleh arkitek Gloria Apostolou.

Fasad yang menghadap jalanan semula direka untuk memasukkan kotak tingkap yang besar, yang menghubungkan kehidupan luaran dan dalaman. Teras depan dipenuhi dengan kayu berwarna gelap.

Image

Sebuah bilik kecil yang baru ditanam untuk tingkat bawah dan ditempatkan di bahagian belakang kediaman, yang membolehkan akses mudah ke halaman belakang - "dan, lebih penting lagi, akses ke stesen basuh anjing di ruangan bawah tanah", studio itu berkata.

Atap tingkat tiga telah diubah menjadi ruang tamu yang santai bagi pemilik rumah. Lantai dua mengandungi dua bilik tidur, sementara paras tanah merangkumi ruang makan dan dapur terbuka.

Image

Memandangkan kediaman itu terletak di kawasan bandar yang padat, cahaya semulajadi hanya boleh menembusi dari bahagian depan dan belakang. Arkitek menumpukan pada memaksimumkan memasuki cahaya dari selatan dan mengedarkannya ke seluruh pedalaman.

Image

Ciri-ciri rumah antara cahaya dan gelap. "Kemasan itu mencerminkan idea bayangan, dengan palet putih, hitam dan kelabu-dan kadang-kadang pop warna, " kata arsitek.

Tangga hitam yang mengalir melalui rumah yang sempit itu dipenuhi dengan pengawal logam bersalut serbuk putih yang berlubang. "Ruang secara visual saling berhubungan di semua peringkat melalui tangga ciri, mewujudkan pandangan dan bermain dengan bayang-bayang, " kata arkitek itu.