Anonim
Image

Ström Architects melengkapkan banglo kontemporari yang menghalang model rumah persaraan "tenang"

Satu hujung kediaman persaraan larch-clad ini di pedalaman Inggeris oleh Ström Architects cantilevers atas dinding untuk melindungi tempat letak kereta untuk Aston Martin vintaj.

Studio yang berpangkalan di Hampus Magnus Ström merancang rumah untuk pasangan yang ingin bersara ke laman berhutan yang indah berhampiran bandar pesisir Swanage di Dorset.

Image

Reka bentuk pertama dipaparkan pada Dezeen tiga tahun yang lalu, melalui satu siri penghargaan hiper-realistik yang sangat popular oleh visualiser Henry Goss.

Sekarang lengkap, kediaman satu tingkat yang bernama The Quest menggantikan banglo yang berjalan di tapak sejak 1917.

Jalur pelapisan larch dan glazur-glazing tinggi membentuk fasad harta tanah, membingkai pemandangan dari plotnya yang tinggi ke arah hutan sekitar dan Durlston Country Park yang berdekatan.

Image

"Para pelanggan mahukan sebuah rumah untuk bersara, tetapi dengan keinginan yang tinggi dalam reka bentuk dan cita rasa seni abstrak dan moden, ia perlu menghindari perancangan biasa yang bersahaja, reka bentuk rumah persaraan, " kata Ström.

Image

Ström Architects adalah antara beberapa studio yang mencabar prasangka bagaimana arsitektur untuk orang tua perlu direka bentuk.

Pada akhir 2016, studio British Pollard Thomas Edwards menyiapkan projek perumahan pertama UK untuk warga tua di utara London, sementara firma New York HWKN telah membangunkan beberapa cadangan radikal untuk komuniti persaraan.

Image

Di dalam The Quest, bilik-bilik disusun lebih dari satu tingkat panjang, direka sesuai dengan keperluan masa depan klien, dan anak perempuan mereka yang cacat.

Ruang gabungan dan ruang makan yang besar ditempatkan di tengah-tengah bangunan, yang menyentuh tembok penahan batu di satu sisi tapak cerun. Teres terlindung di sini menghadap ke taman negara.

Dinding penahan, serta beberapa lantai dalaman, diperbuat daripada batu purbeck batu yang ditebang dari Pantai Jurassic yang berdekatan.

Langkah-langkah yang diintegrasikan ke dalam memimpin dinding ini dari rumah ke ruang letak kereta yang tenggelam untuk pemilik Aston Martin DBS 1968 yang terletak di bawahnya.

Image

"Jambatan besar telah dicapai melalui dua pesawat konkrit: lantai dan bumbung yang bertindak bersama-sama seperti rasuk ruang, " jelas Ström, yang meninggalkan konkrit yang terdedah pada bahagian luar sebagai bingkai untuk pelapisan larch dan kaca.

Image

Suite utama terletak di bahagian cantilevering bangunan ini, sementara suite dan kajian tamu berada di sisi lain lounge di sebelah timur.

Rapi di bahagian belakang rumah seperti perapian konkrit cerobong luas, kejuruteraan kayu dan lantai batu, dan dinding putih meletakkan penekanan pada pandangan.

Image