Anonim
Image Arkitek Illiz menetapkan kolam renang kanak-kanak di atas bekas tonggak pasukan bawah tanah di Zurich

Arkitek Illiz memasang kolam renang dalaman ini di atas tempat perlindungan konkrit yang disalahgunakan untuk pasukan penyelamat untuk menawarkan pemandangan mandi di Zurich Lake Zurich.

Arkitek Illiz yang berpusat di Zurich memenangi pertandingan untuk mereka bentuk Kolam Renang Allmendli - sebuah pusat seluas 1, 131 meter untuk kanak-kanak belajar bagaimana untuk berenang.

Image

Terletak di pinggir kampus sekolah Erlenbach, billet tentara bawah tanah telah hilang di bawah bukit yang bertembung dan padang sukan selama bertahun-tahun.

Dari luar, satu-satunya tanda yang dapat dikenal pasti adalah dua penyertaan yang digali ke lereng bukit.

Image

Para arkitek meninggalkan watak mentah kemudahan konkrit lama yang utuh, dan menggantung kolam di atas, di atas bukit. Permukaan air adalah dengan kawasan sekitar, menawarkan pemandangan luas ke Lake Zurich.

"Daripada menggali di bawah bekas bilet untuk menampung jumlah kolam yang sangat besar, kolam itu hanya akan digantung di atas ruang bawah tanah yang ada di ruang bawah tanah, " kata arkitek yang bekerja dengan jurutera tempatan Pöyry Schweiz AG untuk menyelesaikan reka bentuknya.

Image

Di luar, satu lajur tiang keluli yang langsing dan kaca membasuh kolam renang, terletak di atas dua dinding konkrit yang besar di tingkat bawah.

Di dalamnya, lajur konkrit tetap terdedah, menyokong siling konkrit yang dipancarkan yang merangkumi dewan mandi.

Image

"Dewan mandi sebenarnya direka bentuk sebagai pavilion yang penuh cahaya di atas kolam baru dan kini menandakan berakhirnya perkakasan di perkampungan sekolah, " kata para arkitek.

Antara lajur konkrit ini, lantai perak kelabu perak menjadi bangku yang mengelilingi kolam. Dinding dalaman ditutup dengan jubin dalam warna hijau dan ungu yang berbeza.

Sudut tenggara bilet tentera telah terdedah dan bahagian dinding luar dikeluarkan. Fasad kaca satu tingkat kini mengisi jarak di antara kedua-dua dinding penyaduran, memberikan pandangan ke arah dalaman yang tersembunyi di dalam bangunan itu.

Ruang ini diduduki oleh dewan pintu masuk yang ditutupi dalam jubin dinding hijau gelap dengan jalur yang lebih tipis pada bahagian yang lebih tinggi.

Image

Selain daripada jumlah kolam dan platform lif, ruang bawah tanah juga digunakan untuk menempatkan teknologi dan sistem yang diperlukan untuk bangunan dan kolam, serta dewan pintu masuk dan bilik ganti bersebelahan.

Jubin berwarna ini, yang dimaksudkan untuk merujuk kepada warna-warna yang teduh dan tasik yang jelas - meneruskan pembentukan geometri di seluruh bilik yang berubah-ubah. Loker dan pintu di dalamnya juga dicat hijau gelap.

Image