Anonim
Image Spike penampan kayu di stadium Estonian oleh KAMP Arhitektid

Bumbung, dinding, dan langkah-langkah di kedua-dua hujung stadium ini di bandaraya Pärnu, Estonia, terus menembusi penonton utama.

Image

Stadium Pärnu Seaside telah direka oleh studio Tallinn KAMP Arhitektid untuk menggantikan grandstand yang sedia ada di tapak yang berhampiran dengan pantai bandar.

Image

Ini adalah lelaran ketiga stadium di laman web ini. Stadion pertama yang dibina pada tahun 1933 adalah contoh seni bina fungsional Estonia, dan dilaksanakan sebahagian besarnya dalam kayu oleh arkitek O Siinmaa dan jurutera N Leyden.

Image

Pendirian kayu asal telah dirobohkan pada tahun 1981 dan digantikan oleh struktur konkrit dan kayu yang direka oleh A Pähna, yang juga beransur-ansur merosot dan dikeluarkan pada tahun 2015.

Image

Menurut KAMP Arhitektid, reka bentuk stadium baru dimaklumkan oleh estetik moden dari grandstand asal, yang dirujuk dalam unsur-unsur fasad kayu dan bumbung kayu yang melambung tinggi.

Image

Stadion konkrit putih stadium juga membangkitkan reka bentuk Functionalist dari Rannahotell yang berdekatan, yang telah siap pada tahun 1937.

Bangunan ini meluas di sepanjang jalan yang dipenuhi pokok, mewujudkan pelan panjang yang mengalir trek larian dan padang sukan di sebelah yang lain.

Image

"Peratusan pelan langsing, hampir 1:10 diteruskan ke seluruh bentuk bangunan, yang lapang, tajam dan pantas, " kata studio itu.

Di kedua-dua hujung stadium, tangga luas naik dari penonton saluran jalan sehingga ke tempat duduk 1, 500 tempat duduk, di mana bilik-bilik pentadbiran dan kemudahan akhbar juga ditampung.

Image

"Secara visual, awning julur di atas tangga tangga membentuk corong berskala besar yang menarik orang untuk melihat ke dalam, " kata arkitek itu.

Tempat duduk terlindung di bawah bumbung kayu, yang mempunyai rentang yang tidak disokong sebanyak 28 meter. Permukaan bersudut menyerlahkan ungkapan ringan dan dinamik struktur.

Image

Lantai bawah bangunan ini mengandungi bilik persalinan dan pancuran untuk para atlet, bersama dengan bilik latihan dan trek pecut dalam. Blok yang lebih besar pada satu hujung menyediakan ruang tambahan untuk peralatan, penyimpanan dan kawasan komersil.

Image

Atlet dan penonton dipisahkan berasingan di seluruh bangunan dengan pengezonan ruang yang berbeza. Penginapan untuk para atlet disediakan di tingkat pertama, di mana deretan balkoni yang dimasukkan ke dalam fasad kayu menghadap ke arah laut.

Image

Bahagian pedalaman menggabungkan blok kerja yang dicat dan perkhidmatan terdedah di siling dengan pelapisan kayu pepenjuru dan unsur papan tanda yang dicat yang mencerminkan sudut punggung yang menyokong.

Image