Anonim
Image Ciri-ciri teras kaca dan bungkus yang terdapat di rumah Vermont oleh J Roc Design

Reka bentuk J Roc yang berpangkalan di Boston telah membina sebuah rumah Vermont dengan tiga sayap di sekitar hab pusat, mewujudkan tingkat atas yang boleh diakses kerusi roda yang merentas di lereng bukit.

Rumah Kaca Trefoil terletak di luar Stowe, Vermont. Merapatkan ke cerun, tingkat atas duduk tinggi untuk menawarkan panorama bukit-bukau yang mengelilingi bandar lembah.

Image

Rumah itu dibina dari asas yang sedia ada, yang termasuk perapian segi tiga. Apabila mendesain semula struktur, arkitek memperluaskan tepi unsur segi tiga ke sayap persegi.

"Rumah itu telah dirumuskan menggunakan perapian sebagai teras struktur dan naratif, " kata J Roc Design.

"Perapian tiga muka menghasilkan jalan trefoil yang berterusan melalui setiap sayap rumah, dan memberikan sauh utama sambil membolehkan rumah itu tersebar ke lanskap."

Tahap yang lebih rendah mempunyai susunan tiga-lobed yang serupa. Sebuah tangga diperbuat daripada kayu dan bungkus keluli di sudut tenggara perapian, menyambungkan dua peringkat.

Image

Program bangunan dibahagikan kepada pelan-pelan yang berlainan.

Di tingkat bawah tanah, garasi menduduki sayap selatan. Bilik permainan mengambil bahagian barat laut, manakala baki selebihnya menampung dua bilik tidur dan sauna.

Lantai utama menyediakan dapur dan ruang makan di bantalan selatan. Pintu di sudut barat laut membawa keluar ke teres yang membungkus lounge barat laut, dan berakhir di bilik tidur utama di bahagian timur laut.

Gelas dari lantai ke siling yang mengelilingi banjir atas ruang tamu dengan cahaya semula jadi.

Image

Bertujuan untuk mempertingkatkan pemandangan, firma itu menggunakan panel kaca minimum yang disertakan yang merujuk karya seni pemasangan cahaya oleh artis Amerika James Turrell.

"Secara persepsi membawa pemandangan luar biasa ke pedalaman, kami meminjam dari kaedah ruang tingkap James Turrell, " kata firma tersebut. "Suatu langit terbuka yang terbuka sebagai imej yang diratakan melalui pengurangan jumlah tepi bingkai."

Image

Kekurangan kerangka menyumbang kepada motif merentasi peringkat atas - firma itu menjauhkan tanda-tanda struktur peralihan antara bahagian dalam dan luar.

Bersama dengan peredaran bendalir susun atur, ketiadaan unsur-unsur sedemikian membantu menampung ibu bapa pelanggan dan konsisten dengan falsafah penuaan mereka.

Image

"Untuk membenarkan akses kerusi roda tanpa had, ambang pintu, siling, dan periuk pancuran jati adalah siram, dan laluan peredaran trefoil keseluruhannya boleh diakses, luas dan jelas, " kata arkitek.

Selain itu, pintu gelangsar dan jubin granit membantu mengurangkan gerakan kerusi roda di seluruh peringkat.

Image

Di atas lantai hitam, siling berkulit pertengahan bertenaga membantu mencerminkan banyak cahaya semulajadi. Palet gelap mengimbangi kegelinciran kaca yang banyak.

Bertujuan untuk mencapai keseimbangan yang sama di lantai bawah, arkitek putih membasuh dinding dan siling untuk mengatasi lantai hitam berkarpet.

Image

Kayu-kayu selesai dan tingkap yang ditetapkan di sepanjang daftar atas dinding membantu lebih jauh untuk mencerahkan ruang bawah tanah.