Seni bina

Arkitek memelihara struktur membusuk dalam penukaran kotej abad ke-18

Arkitek memelihara struktur membusuk dalam penukaran kotej abad ke-18
Anonim

Kate Darby dan David Connor memelihara struktur membusuk dalam penukaran kotej abad ke-18

Reka bentuk David Connor dan Kate Darby Architects telah mengubah sebuah pondok tumbledown di West Midlands England ke sebuah rumah dan studio, menyelubungi struktur lama yang hancur dalam shell logam hitam beralun.

David Connor dan Kate Darby menetapkan memelihara kayu balak yang berusia 300 tahun, mendirikan bingkai besi baru di atas runtuhan yang terdaftar dan melapisi besi dalam besi bergelombang untuk melindunginya daripada berlakunya cuaca.

Struktur baru meluas untuk merangkumi sebuah kestabilan kecil yang akan berdiri di salah satu ujung pondok, yang kini menempatkan sebuah studio untuk pasangan itu.

Pintu masuk yang kecil juga telah dilekatkan pada satu sayap bangunan dan berpakaian seragam dalam kepingan pelapis beralun yang sama.

Di dalamnya, struktur kayu balak yang lama, yang terikat dengan ivy yang mati dan ditutupi dengan sebahagiannya oleh plasterwork, telah dibiarkan sepenuhnya terdedah. Ia dibingkai oleh tingkap yang tinggi di gable bersebelahan dengan studio.

"Strategi itu bukan untuk mengubahsuai atau membaik pulih bangunan yang disenaraikan pada tahun 300, tetapi untuk mengekalkannya dengan sempurna, " jelas Connor dan Darby. "Ini termasuk kayu busuk, ivy yang mati, sarang burung tua, sarang labah-labah dan habuk yang ada."

"Kehancuran itu akan dilindungi daripada unsur-unsur dalam sampul luar prestasi tinggi yang baru. Ini bermakna bahawa di kebanyakan tempat terdapat dua dinding, dua tingkap dan dua bumbung, lama dan baru."

Lantai bawah telah menjadi studio dua tingkat untuk Connor dan Darby. Di bahagian belakang, sebuah dewan masuk dua kali ganda sebagai ruang makan menghubungkan dapur dan lounge, sementara bilik tidur dan bilik mandi ditetapkan di atas kepala.

Tata letak ini bertujuan untuk membolehkan adaptasi mudah kemudian ke dalam rumah dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi.

Dinding licin, putih yang diletup di bahagian dalaman baru memberikan latar belakang neutral yang membolehkan kayu penuaan mengambil peringkat tengah. Begitu juga, kerja logam yang tidak sempurna membentuk tangga yang menghubungkan lantai bawah dan atas, dan membentuk pelangkapan di bilik tidur.

Logam menyokong menonjol pada titik melalui siling lancar yang ditampal untuk menyokong kasau. Dan di dapur, kerja logam dan bentuk mudah digunakan untuk memberikan kontras dengan siling kayu yang tunduk, dan papan kosong dan dinding blok.

Tingkap triple-glazed membantu menjaga bangunan bertebat dengan baik dan udara ketat, dan ruang dipanaskan oleh sepasang dapur membakar kayu. Penghuni makanan di hutan bersebelahan untuk mencari bahan bakar untuk ini.

Panel solar dipasang di bumbung yang menghadap selatan untuk membekalkan bangunan itu dengan elektrik, sementara di bawah bumbung adalah 100 meter pipa yang diisi dengan glikol - cecair pemindahan haba digunakan untuk memanaskan air pada musim panas.

Croft Lodge terletak bersebelahan dengan Bircher Common di Leominster, Herefordshire. Ia adalah pemenang dalam RIBA West Midlands Regional Awards 2017 dan Anugerah Projek Kecil West Midlands Tahun 2017, serta penerima Anugerah Pelukis Kecil Projek 2017.

Gambar oleh David Connor

Tahun lepas, studio British Moxon melakukan pengubahsuaian rumah ladang abad ke-18 di Dataran Tinggi Scotland, sambil menambahkan sambungan larch dan corrugated-metal.

Juga menggunakan struktur runtuh sebagai rangka kerja bangunan logam baru, studio London Haworth Tompkins memasukkan studio artis keluli Corten di dalam dinding dovecote Victoria yang runtuh di Suffolk.