Anonim
Image

Pejabat Luar Bandar untuk Seni Bina menambah baris bangau merah ke kawasan pedalaman Welsh

Pejabat Luar Bandar untuk Senibina menggunakan bahan-bahan yang tersedia di dalam negara dan satu russet hue untuk memastikan kluster bangunan perkhidmatan dan lanjutan belakang untuk kebun kecil di pertengahan Wales sesuai dengan persekitaran pertanian mereka.

Image

Pemilik Aeron Parc adalah keluarga penanam sayur yang membeli sebuah laman web yang mengandungi sebuah rumah Victoria dan sebuah kandang yang diubahsuai yang digunakan untuk menampung keluarga yang berkunjung.

Pejabat Luar Bandar untuk Senibina telah membangunkan cadangan untuk menukarkan halaman kosong antara kedua-dua bangunan dengan cara yang membantu meningkatkan peredaran di sekitar tapak.

Image

Studio memperkenalkan struktur tertutup yang mengandungi bilik tumbuhan biomas yang memberikan pemanasan kepada kedua-dua rumah, di samping kawasan yang dilindungi untuk memotong balak dan hasil pembungkusan dari ladang-ladang sekitarnya. Lanjutan belakang juga ditambah ke rumah utama.

"Isu di laman web ini adalah tidak terdapat rasa organisasi yang sebenar kepada ruang di sekitar dua tempat tinggal ini, " kata arkitek Niall Maxwell kepada Dezeen.

"Kami cuba menyusun semula mereka untuk memberikan rasa hierarki yang lebih besar ke rumah utama dan juga membangunkan laluan edaran supaya anda tiba dengan cara yang lebih formal."

Image

Dengan menolak kawasan tempat letak kereta dari rumah, studio itu dapat memperkenalkan satu set langkah dan jalan yang menuju dari pintu masuk ke pintu utama.

Laluan itu melewati bahagian depan struktur baru, yang memberikan rasa privasi yang lebih besar ke kandang yang ditukar dan mewujudkan perangkap matahari yang menghadap selatan yang terlindung dari angin dan hujan di bawah kanopi logam bergelombang.

Tambahan baru menampilkan ciri-ciri yang dicerminkan yang mewakili penafsiran mudah bentuk yang terdapat di seluruh pedalaman Wales pertengahan.

Image

"Ia sangat penting untuk membuat rujukan biasa tanpa menjadi hamba kepada vernakular, " mencadangkan Maxwell, yang bekerjasama dengan arkitek James Macdonald Wright di rumah negara kontemporari yang dipengaruhi oleh menara oerus Kentish yang baru-baru ini dinamakan RIBA House of the Year 2017.

"Di sini, saya melihat banyak kluster-kluster ini biasanya tidak direka dengan bumbung menyala bersama-sama membentuk penyelesaian, " katanya. "Kami merancang bangunan supaya apabila anda tiba atau memandu di luar harta yang anda dapat melihat sekumpulan struktur tidak formal yang sama ini."

Image

Bangunan-bangunan itu duduk di atas papan batu bata bercat putih yang menengah antara perubahan dari rumah utama ke bekas bekas.

Papan kayu standard digunakan untuk pelapisan menegak dan bumbung ditutup dengan logam bergelombang. Penggunaan bahan-bahan yang tersedia di dalam negara membantu untuk memastikan projek dalam anggaran yang terhad.

Permukaan luar bangunan mempunyai rawatan seragam cat russet yang lazim di seluruh kawasan untuk alasan yang sangat mudah.

"Kami pergi dengan salah satu daripada tiga warna tempatan yang dijual di kedai perkakasan tempatan, " kata arkitek itu.

"Kami memutuskan untuk memeluknya dengan hanya menggunakan satu warna sebagai alat yang menentukan supaya anda dapat melihat perbezaan antara campur tangan baru dan struktur bersejarah."