Seni bina

Kebun dan teres menyambungkan sambungan kayu ke rumah Auckland

Kebun dan teres menyambungkan sambungan kayu ke rumah Auckland
Anonim

Taman dan teres memanjangkan pelantar berpakaian kayu ke rumah Auckland

William Tozer Associates telah melengkapkan lanjutan ke sebuah rumah di Auckland, yang terdiri daripada satu siri blok yang dipaku di tenunan kayu dan papan menegak yang meningkatkan hubungan dengan pelbagai taman dan teres yang dihiasi.

Vila Victoria di pinggir bandar Mount Eden di New Zealand kini dilonggarkan secara longgar oleh kelompok pavilion, yang meningkatkan jumlah ruang lantainya kepada 345 meter persegi.

Tambahan baru direka bentuk untuk merujuk skala, perkadaran dan materialitas rumah yang sedia ada, sementara bentuk ringkas dan bersih mereka menandakan mereka sebagai campurtangan moden.

"Paviliun-artifak itu diartikulasikan sebagai jilid-jilid raksasa autonomous autonomous, tetapi pada gilirannya bingkai memandang kembali ke vila, memfokuskan perhatian pada bentuk dan butirannya, " kata studio, yang beribu pejabat di London tetapi juga mempunyai pejabat di Australia, New Zealand dan USA.

Ruang baru termasuk garaj yang terletak di hadapan vila, dan lanjutan belakang menampung lounge, dapur dan ruang makan pelan terbuka.

Ruang tamu utama disambungkan ke sayap satu tingkat yang menampung bilik yang boleh digunakan sebagai ruang tambahan atau ruang permainan.

"Ruang pelan terbuka di kawasan pedalaman dibahagi kepada kawasan yang digunakan oleh jilid dan pesawat roket, perubahan tahap, dan skylight, " kata arkitek.

Sebuah tangga di antara bilik-bilik baru di belakang rumah naik ke suite bilik tidur utama dengan balkoni yang menghadap ke taman.

Struktur baru didominasi dengan kayap kayu dan selat menegak, yang dipilih untuk merujuk penggunaan bahan yang sama di bahagian-bahagian vila asal.

Palet bahan yang terhad memberikan sambungan estetik bersatu dan memberikan kontras yang hangat dan semula jadi kepada bahagian-bahagian dinding dan kaca yang diberikan putih.

Ruang makan dan dapur dipenuhi dengan pintu gelongsor gelongsor yang terbuka ke teras yang dihiasi, sementara ruang antara bilik permainan dan garaj baru di tepi rumah mengandungi dek yang lebih kecil dan rumput.

Dimensi ruang luar dan kedudukan mereka di antara bangunan baru bertujuan untuk meminjamkan mereka skala domestik, seolah-olah mereka bilik tambahan yang disambungkan ke seluruh kawasan pedalaman.

"Pendekatan ini dimaklumkan oleh banyak pengalaman bertahun-tahun yang berlatih bekerja di perumahan bertingkat dan separuh berkembar di London, " kata studio itu, "di mana kekangan ruang yang ketat bermakna bahawa halaman adalah sebahagian besar ruang luar klien."

Keperluan untuk mempertimbangkan kawasan luaran sebagai sambungan ruang seni bina juga mempengaruhi reka bentuk kolam renang dan landskap sekitarnya.

William Tozer Associates memohon prinsip serupa ke rumah Victorian yang diperbaharui di London yang membuka ke taman halaman yang padat, sementara pengubahsuaian harta London yang lain melibatkan memperkenalkan elemen simpanan bersepadu untuk memisahkan beberapa ruang.