Anonim
Image

Seni minimalis dan kandang kuda mempengaruhi kediaman Gauthier luar bandar oleh Atelier Barda

Dinding batu bata yang besar dan bentuk geometri mudah menentukan rumah ini di hutan Kanada oleh studio yang berpangkalan di Montreal, Atelier Barda, yang menghadap kandang kuda klien.

Image

Rumah ini terletak berdekatan dengan Mont Tremblant, lokasi percutian popular yang terkenal dengan landskap semulajadi. Para pelanggan memiliki ladang kuda di tapak terpencil, dan ingin menambahkan studio rumah dan seramik.

"Kabul Eropah dan pusat pembiakan kuda adalah antara rujukan yang diterokai semasa fasa reka bentuk awal, " kata Atelier Barda, yang diasaskan oleh Antonio di Bacco dan Cécile Combelle.

Hutan padat yang mengelilingi Gauthier Residence menjadikan bangunan itu tidak kelihatan dari jalan raya. Pendekatan ini memuncak di fasad utama: dinding batu bata yang monumental dengan pembukaan melengkung yang tidak berpusat.

Image

Melalui pintu masuk ini adalah koridor yang memisahkan dua sayap pelan berbentuk V yang tidak simetris. Satu sayap mengandungi garaj tiga kereta dan studio seramik pemilik. Yang lain menampung ruang domestik.

"Urutan ini menandakan pembahagian antara kawasan perkhidmatan, studio artis, dan ruang keluarga yang lebih intim, " kata Atelier Barda.

Image

Kawasan yang berbeza ini dihubungkan dengan koridor melengkung, dengan siling rendah yang bertujuan untuk menyerlahkan perbezaan antara setiap ruang. Dari ruang serambi yang melengkung, lorong sempit ini membawa kepada ruang utama rumah yang luas.

Kelantangan berkereta mempunyai bukaan yang menghadap ke barat yang besar dan mengandungi dapur, ruang tamu, dan ruang makan di rumah. Lebih banyak lagi cahaya dibawa masuk ke ruang angkasa oleh skylight yang menghadap timur yang diukir dari bumbung yang besar.

"Volum kosong ini mencipta suasana yang terang, bercahaya, meminjamkan kualiti suci ke ruang, " kata studio itu. "Kehadiran penderiaan bahan mentah yang mudah (bata, kapur, oak minyak) membantu mewujudkan suasana yang tenang."

Dinding penyimpanan berjalan di sepanjang bahagian timur kawasan umum, membahagikan mereka dari tempat tinggal rumah. Ini membolehkan pemilik memaparkan karya seni dan objek lain di rak terbuka, serta menyimpan barang-barang harian di dalam almari.

Dua bilik tidur terletak di sepanjang sisi rumah ini dan menghadapi bahagian dalam pelan berbentuk V, memberikan lebih banyak privasi. Satu kajian kecil dan mezanin terletak di antara dua bilik tidur, dan boleh diakses oleh tangga.

Menurut para arkitek, minat klien terhadap pelukis Amerika minimalis dan keramiknya mengamalkan reka bentuk rumah.

Gambar oleh Juliette Busch

Gerakan ukiran mudah seperti perapian melengkung, skylight bersudut, dan sudut bulat melengkapkan palet bahan terkawal rumah.

"Geometri bercakap dengan badan yang mengagumkan ladang sedia ada, pada masa yang sama membuat tanda mereka dalam persekitaran semula jadi, " kata Atelier Barda.

Image Gambar oleh Juliette Busch