Anonim
Image

Mamout dan AUXAU mengemas kini rumah bandar Brussels dengan tangga mint-hijau

Sebuah tangga dengan ruang tamu di pendaratan besar menggantikan bilik-bilik yang tidak perlu di tengah-tengah apartmen Brussels ini, yang telah diubahsuai dan diperluaskan oleh studio seni bina Belgia Mamout dan AUXAU.

Projek yang dijalankan oleh pasukan yang terdiri daripada arkitek dari Mamout dan AUXAU bertujuan untuk membacanya susun atur sifat khas di ibu kota Belgia.

Bangunan di Rue Renier Chalon di daerah Ixelles mengikuti pelan lantai standard rumah bandar klasik Brussels, dengan urutan tiga bilik di antara fasad depan dan belakang.

Image

Dalam konfigurasi biasa, ruang tamu utama terletak di depan rumah, dengan ruang sekunder yang ditempatkan di pusat dan kawasan servis ke belakang.

Hasil dari pengaturan ini adalah bahawa bilik-bilik utama biasanya tidak mempunyai cahaya semulajadi, seperti halnya dengan bangunan empat tingkat ini.

Image

Kedua-dua studio itu bekerjasama dengan cadangan untuk membaikpulih dua tingkat bawah rumah yang lebih rendah, untuk mengubah tahap ini menjadi kediaman tunggal.

Bilik-bilik di hadapan bangunan dipulihkan dengan teliti untuk mewujudkan ruang hidup yang mengekalkan bahagian asal mereka. Ciri-ciri hiasan seperti acuan dan kerja tampal juga dipelihara untuk membangkitkan sejarah rumah.

Dinding yang melekat pada bilik gelap yang asal di tengah bangunan telah dibuang untuk mencipta kekosongan yang besar di mana tangga yang menghubungkan pelbagai peringkat dimasukkan.

"Intervensi ini diilhamkan oleh arkitek Belgium Victor Horta, " kata pasukan projek itu, "yang, abad yang lalu, mengganggu rancangan rumah Brussels yang tipikal dengan menanamkan tangga di pusat rumah sebagai sumber cahaya dan sambungan visual . "

Pintu masuk ke apartmen dari lorong bersama dibuka ke ruang besar yang kelihatan melalui kawasan peredaran pusat.

Tangga yang mengelilingi perimeter kekosongan ini membawa kepada dua tahap perpecahan yang menampung bilik tidur dan bilik resepsi di tingkat atas.

Tangga itu memuncak pada pendaratan besar yang berfungsi sebagai ruang tamu tambahan. Ruang seperti mezzanine ini melihat ke bawah kekosongan dan oleh itu secara visual dihubungkan ke seluruh rumah.

Image

Dinding dan lantai di belakang bangunan yang tidak mempunyai nilai warisan dikeluarkan untuk mewujudkan ruang untuk perpanjangan baru yang mengandungi bilik tidur.

Tambahan ini menggabungkan pintu gelangsar dengan ketinggian tinggi dengan balkoni Juliet yang boleh dibuka untuk membolehkan udara segar masuk ke dalam bilik.

Image

Tahap lantai di belakang bangunan diturunkan untuk membolehkan peralihan lancar dari dapur dan ruang makan ke taman di luar.

"Menurunkan tahap lantai dasar juga membolehkan untuk mengintegrasikan lantai tambahan dengan satu set split-level, dan oleh itu, mencapai program pelanggan, " tambah arkitek.

Lantai yang baru diturunkan itu dihubungkan dengan tahap pintu masuk dengan satu set langkah konkrit yang memanjangkan lebar penuh ruang.