Anonim
Image

Bloco Arquitetos memberikan "watak abstrak" kepada Cora House di Brasília

Palet putih yang sangat baik digunakan di luar dan di rumah Brazil ini, yang direka oleh firma tempatan Bloco Arquitetos sebagai satu siri jumlah sudut di tapak yang curam.

Cora House terletak di atas sebuah hartanah yang berlatarbelakangkan di Brasília, dan kemunculan tanah itu memainkan peranan penting dalam pembinaan bangunan itu.

Dua tahap keduanya boleh diakses dari jalan. Laluan yang sempit membawa kepada ruang tamu, sementara jalan masuk menuju ke sebuah carport yang dilindungi yang mempunyai akses terus ke bilik tidur tingkat atas.

"Ruang awam yang dihasilkan antara fungsi cerun sebagai antara muka antara rumah dan jalan, " kata Bloco Arquitetos.

Susun atur ini membolehkan rumah itu menduduki kawasan maksimum yang dibenarkan untuk pembinaan di tapak tersebut, sambil mengekalkan kecerunan tanah tersebut.

"Matlamatnya adalah untuk mencipta satu persinggahan seni bina yang dapat memburukkan lagi persepsi aspek-aspek tertentu dari segi alam: topografi, cahaya semulajadi dan pemandangan tertentu ke luar, " kata studio itu.

Walaupun sepenuhnya putih, bangunan depan dan belakang bangunan bangunan jauh berbeza.

Dari jalan raya, ia muncul sebagai satu siri blok yang disusun tidak teratur di atas satu sama lain, dengan sekilas bumbung rama-rama yang mendahului bahagian bawah. Tiada tingkap yang boleh dilihat di sisi rumah ini, menyentuh penghuninya beberapa privasi.

Di bahagian belakang, ketinggiannya lebih mudah, dan termasuk bahagian-bahagian besar dari lantai ke lantai, yang terbuka ke taman dan balkoni.

"Ciri abstrak di muka depan menentang fasad belakang, " kata Bloco Arquitetos. "Kecondongan bumbung yang berbeza telah dimanipulasi untuk menyesuaikannya dengan topografi yang terhasil, untuk 'memampatkan' ketinggian siling dalaman ke pusat … dan 'memperluaskan' ke arah belakang rumah."

Ruang tamu utama ditempatkan di belakang rumah, dalam ruang ketinggian dua tingkat yang menghadap teras bertingkat dan taman di luar.

Menjelang depan pada tahap yang sama adalah dapur gaya dapur, terletak di belakang bilik servis, sebuah bilik tidur kecil dan bilik mandi - mungkin untuk pembantu rumah secara langsung.

Image

Sebuah tangga yang mengikuti cerun bukit menghubungkan ke tingkat atas, yang mengandungi tiga bilik tidur. Dua dari mereka menghadap ke taman belakang, dan mempunyai akses ke balkoni yang menghadap ke pokok, sementara cawangan ketiga ke arah jalan.

Skylight membantu untuk menerangi bilik tidur dan bilik mandi bersebelahan, serta meningkatkan pengudaraan.