Anonim
Image

Snøhetta melengkapkan HouseZero yang sangat cekap di Harvard University

Photovoltaics dan bumbung di atas bumbung yang dibuka dan ditutup secara automatik adalah antara ciri-ciri lestari di sebuah bangunan kecil Harvard, yang Snøhetta, Skanska dan penyelidik universiti telah diubah.

Projek itu melibatkan pembaikpulihan luas rumah pra-1940 yang berfungsi sebagai ibu pejabat Pusat Harvard untuk Bangunan dan Bandar Hijau (CGBC) di Cambridge, Massachusetts. Terletak di jalan kediaman, bangunan bertingkat tiga mempunyai rangka kayu, pelapisan cedar dan bumbung yang bernada.

Bangunan berukuran 4, 600 kaki persegi (427 meter persegi) diubahsuai untuk berfungsi sebagai ruang kerja yang selesa dan makmal hidup. Firma senibina Snøhetta adalah arkitek utama dalam projek itu, dengan Skanska Teknikk Norway berkhidmat sebagai jurutera tenaga.

"Membuka jalan untuk strategi retrofit ultra-efisien, HouseZero mencipta pelan tindakan untuk mengurangkan permintaan tenaga dan meningkatkan penjimatan kos bagi pemilik harta, " kata pasukan itu dalam satu kenyataan projek.

Image

Matlamat utama projek ini adalah untuk mewujudkan "infrastruktur yang diprogramkan dengan tinggi, " yang didorong data "yang akan membolehkan pusat itu menjalankan penyelidikan dan menunjukkan apa yang mungkin, menurut laman web pusat itu.

Penerangan terperinci mengenai pengubahsuaian itu telah diumumkan pada tahun 2017. Pengubahsuaian yang dibuat ke rumah termasuk penebat yang lebih baik, sistem pemanasan yang berseri, dan tingkap baru - kebanyakannya dikelilingi dengan menonjolkan "kafan" yang memberikan naungan.

Image

Windows membuka dan menutup secara automatik melalui sistem penggambaran, walaupun penghuni secara manual boleh membukanya untuk memastikan keselesaan individu. Di sebelah timur bangunan itu, sebuah cerobong solar berliku bertindak sebagai lubang, yang membolehkan pengudaraan semula jadi yang lebih baik dari ruangan bawah tanah.

Di atas bumbung, pasukan memasang panel fotovoltaik untuk menghasilkan tenaga, dan panel terma solar untuk memenuhi keperluan air panas bangunan.

"Reka bentuk HouseZero telah didorong oleh sasaran prestasi yang sangat tinggi dari awal lagi, " kata pasukan itu. "Bangunan ini bertujuan untuk menghasilkan lebih banyak tenaga sepanjang hayatnya daripada digunakan untuk mengubahsuainya, dan sepanjang operasi seterusnya."

Bahagian dalaman ini mempunyai bilik pelan terbuka, sekatan kaca dan balok kayu yang terdedah. Di tangga, dinding berpihak membantu bunyi bising dan mengurangkan gangguan di tempat kerja. Bahan termasuk plaster tanah liat semulajadi dan birchwood, yang dipilih untuk keupayaan prestasi mereka dan ketersediaan tempatan.

Mengesan prestasi bangunan adalah aspek utama projek. Beratus-ratus sensor telah tertanam di dalam kemudahan itu, yang membolehkan pemantauan berterusan oleh penyelidik.

"Data sensori ini akan memberikan para penyelidik Harvard dengan pemahaman yang belum pernah berlaku mengenai tingkah laku bangunan kompleks, " kata pasukan itu. "Data ini akan, seterusnya, penyelidikan bahan api yang melibatkan simulasi pengiraan, membantu CGBC mengembangkan sistem baru dan algoritma pembelajaran yang didorong data yang mempromosikan kecekapan tenaga, kesihatan dan kemapanan."

Image

Sementara HouseZero berfungsi sebagai bangunan pejabat, ia bertujuan untuk menawarkan penyelesaian untuk mengubah rumah sedia ada.

"Saham bangunan AS bertanggung jawab untuk sekitar 40 persen penggunaan energi, dengan perumahan hampir seperempat penggunaan itu, " kata tim itu. "Menangani ketidakcekapan tenaga terkunci ke dalam stok bangunan bermasalah ini menawarkan peluang yang luar biasa untuk membendung impaknya terhadap perubahan iklim."

Image

Diasaskan pada tahun 2014 oleh Reka Bentuk Sekolah Siswazah Harvard, CGBC bermatlamat untuk mengubah industri pembinaan melalui pembangunan strategi yang bersistem reka bentuk dan proses, sistem dan produk baru. Pusat ini diketuai oleh Ali Malkawi, seorang profesor teknologi seni bina.