Anonim
Image Penutup konkrit putih depan bangunan universiti Brazil

Jalan pintas dipenuhi melalui bangunan kampus universiti baru ini di utara Brazil yang direka oleh Rede Arquitetos, Croquis Projetos dan Neudson Braga, menyediakan kawasan berlorek dan berangin untuk pelajar bersosial antara kelas.

Bangunan ini memperluaskan kampus Universidade Federal do Ceará (UFC) di bandar Crateús di Brazil dengan bilik darjah, makmal, pejabat dan ruang yang fleksibel. Ia adalah struktur kedua yang dibina di kampus baru, dan merupakan sebahagian daripada skim pembangunan yang lebih besar untuk UFC.

Tiga studio seni bina bekerjasama dalam reka bentuk. Pasukan ini terdiri daripada arkitek Neudson Braga, dengan firma Rede Arquitectos dan Custodio Santos Arquitetura, yang dahulu dikenali sebagai Croquis Projectos.

Banyak aspek reka bentuk didorong oleh iklim kering di rantau ini. Pasukan ini menggunakan beberapa strategi untuk membantu mengekalkan bangunan yang sejuk, termasuk menggunakan konkrit putih untuk luaran, pivoting bretung-soleils yang besar di muka bumi, dan menyaring kawasan tertentu dengan blok konkrit bertetulang untuk meningkatkan aliran udara.

Image

Tulang tengah yang memotong melalui bangunan membantu pelajar, fakulti, dan kakitangan bergerak tanpa perlu keluar. Ruang bebas tiang itu dicapai dengan mempunyai kekisi keluli ringan yang berkisar antara setiap setengah bangunan.

"Struktur sayap adalah konkrit bertetulang dan keluli dalam penutup kekosongan tengah dan modul bersama, tanpa tiang yang mengganggu laluan dalaman, " kata pasukan dalam perihalan projek.

Secara konseptual, arkitek menghubungkan dua "jilid pendidikan" dengan kawasan perhimpunan di antara mereka. Dua blok membentuk bentuk kaki anjing yang terdiri daripada blok kelas yang dianjurkan di sepanjang dua set koridor selari yang bersilang di sudut yang tidak teratur.

Titik pertemuan jilid ini adalah ruang tinggi dua tingkat, Kemudahan pelajar seperti kafeteria dan kedai cetak terletak di sini, di samping ruang perhimpunan yang dilindungi. Menurut pasukan reka bentuk, kawasan ini "beralih ke luar bangunan, dengan program tanpa kegunaan yang ditetapkan".

Terbuka tangga menuju ke tingkat atas, di mana peredaran mezanin dan jambatan menyediakan akses ke lebih banyak bilik darjah dan pejabat.

Bilik darjah dan ruang program lain yang dijalankan disusun semula dari pinggir bangunan untuk mengelakkan silau dan terlalu panas di pedalaman. Warna konkrit dua kali tinggi yang ditetapkan pada sudut yang berbeza membentuk fasad dan menyembunyikan peralatan mekanikal bangunan.

Di kawasan yang mempunyai tingkap terus ke luar bangunan, arkitek membataskan saiz bukaan, mewujudkan bukaan menumbuk kecil dan bukannya menggunakan kaca besar.

Konkrit putih, bahan utama bangunan, dibiarkan terdedah di kebanyakan ruang. Perabot sederhana dan berfungsi disediakan di seluruh bangunan, bersama dengan penanam dan taman-taman kecil yang menyediakan tumbuh-tumbuhan walaupun di dalam rumah.

Image