Anonim
Image El Sindicato membina Casa Parásito kecil di atas bumbung di Ecuador

Studio Ecuador El Sindicato Arquitectura telah membina struktur parasit 12 meter persegi di atas sebuah bangunan di Quito.

Casa Parásito, yang diterjemahkan sebagai Parasite House, menempati ruang kecil di atas bumbung bangunan yang ada di kawasan kejiranan San Juan di ibu negara Ecuador.

Image

Rumah yang melekat pada papak struktur sedia ada melalui asas keluli, terdiri daripada bilik mandi, dapur, katil, ruang penyimpanan dan ruang untuk makan, bekerja dan bersosial, semuanya dalam jejak 12 meter persegi.

Seperti banyak tempat parasit lain, ia bergantung kepada bangunan tuan rumah untuk sokongan atau perkhidmatan.

"Casa Parásito adalah objek reka bentuk yang minimum, yang memfokuskan pada penyelesaian keperluan asas untuk pasangan atau pasangan muda, " kata El Sindicato Arquitectura dalam deskripsi projek.

Studio ini memilih struktur balak A-frame yang membolehkan ruang terbuka di dalam membuat sebahagian besar kawasan yang terhad. "Konsepnya berasal dari mencari ruang yang optimum untuk hidup mengikut aktiviti yang kami lakukan, " katanya.

Di tingkat bawah, kawasan terbuka segi empat tepat diperuntukkan untuk pelbagai aktiviti, dengan fungsi tambahan seperti meja dapur, bilik mandi, katil, penyimpanan dan meja kerja yang diatur di tepi. Tempat tidur terletak di atas platform yang tinggi, mengisi loteng berkaki atas.

"Ruang utilitarian, bersebelahan dengan teras segi empat tepat, berada dalam segitiga dan rhomboid, " studio itu berterusan. "Geometri ini, selain mengandungi aktiviti sendiri, mereka menawarkan kestabilan kepada keseluruhan struktur."

Tingkap segitiga yang besar memenuhi fasad utara, yang membolehkan banyak cahaya semulajadi di dalam dan pemandangan ke bandar sekitar, serta gunung berapi Cotacachi, Imbabura, Mojanda dan Cayambe.

Sementara itu, kaca es, menghadap ke muka depan selatan untuk menawarkan pencahayaan dan pengudaraan, sambil mengekalkan privasi penduduk dari negara tetangga. Bahagian timur dan barat, yang menerima cahaya matahari langsung sepanjang tahun, dibalut dengan panel keluli untuk menyekat cahaya matahari langsung.

Di dalamnya, dinding dan lantai dipenuhi dengan Papan Asid Oriented (OSB). Studio meninggalkan jurang 12 sentimeter antara lapisan kayu dan struktur logam, yang dipenuhi serat kelapa sebagai bahan penebat.

Hiasan disimpan sederhana dan jarang, termasuk meja tarik turun kayu, dan meja makan kecil dan kerusi.

El Sindicato Arquitectura berhasrat Casa Parásito memberikan contoh untuk perkembangan masa depan.