Anonim
Image Hayri Atak Reka Bentuk Seni Bina Studio mencadangkan kolam kaca cantilevering di atas fjord Norway

Hayri Atak Architectural Design Studio telah merangka sebuah konsep untuk sebuah hotel butik di pinggir tebing di Norway yang termasuk sebuah kolam renang kaca tanpa cantilevered.

Praktik Istanbul Hayri Atak Studio Reka Bentuk Senibina mencadangkan membina hotel di tapak 600-meter tinggi di Preikestolen - tebing curam dan tempat pelancongan yang popular di barat Norway yang mengatasi Lysefjorden fjord.

Ia bertujuan untuk mencipta semula keseronokan untuk memulakan laluan mendaki di sekitar tebing, dan menangkap perasaan "hidup di dan di luar pinggir".

Image

"Preikestolen telah menjadi salah satu tempat yang paling menarik untuk saya sepanjang tahun ini. Pada suatu hari kawan saya menghantar saya gambar 'batu' yang ditangkap semasa perjalanannya di Norway, " jelas pengasas studio Hayri Atak.

"Walaupun saya tidak berada di sana, saya mengalami adrenalin yang berada di pinggir kemudian saya bermimpi untuk tinggal di dan di luar pinggir. Hanya, saya hanya mahu membawa pengalaman ini di luar kelebihan dan idea untuk pengalaman ini memberi inspirasi kepada saya, "katanya kepada Dezeen.

Visual Studio Reka Bentuk Seni Hayri Atak membayangkan pintu masuk ke hotel di atas tebing, yang memiliki permukaan yang rata secara alami. Ini juga akan berganda sebagai platform tontonan awam gergasi.

Para tetamu kemudiannya akan diturunkan di dalam hotel di mana studio itu telah mencadangkan sembilan suite tetamu dan kawasan lounge berkongsi, yang semuanya tertanam di dalam rockface.

Bilik-bilik dibahagikan lebih dari tiga tingkat, dan terbuka ke balkoni berkongsi yang keluar dari pinggir untuk menawarkan pandangan yang tidak terputus dari fjord dan gunung sekitarnya.

Image

Di bawah ini, lounge mempunyai balkoni yang dikongsi yang memanjangkan jauh dari mereka yang dimiliki bilik tidur tamu, dan mempunyai kolam renang luaran yang raksasa.

Direka untuk "pelawat yang lebih mencabar", kolam cantilever kolam yang panjang dan sempit keluar dari pinggir balkoni dan dibuat sepenuhnya dari kaca untuk merendam perenang dalam landskap dan penurunan semata-mata di bawah.