Anonim
Image SERA memperluas Portland Playhouse dengan bangunan dibalut kaca dan kayu hangus

Studio Amerika SERA Architects telah mengubah bangunan gereja berusia 115 tahun dan mencipta tambahan kontemporari untuk menempatkan syarikat teater bukan keuntungan di Oregon.

Sejak tahun 2008, Portland Playhouse telah beroperasi dari sebuah gereja sekali-kosong di kejiranan Raja di bandar ini. Pada hari-hari awal, kumpulan itu mendapat tempat duduk sofa dan lain-lain penyelesaian beralih.

Image

Pada tahun 2011, majlis bandar memutuskan bahawa gereja tidak boleh digunakan sebagai teater, dengan berkesan menghentikan persembahan di sana. Rundingan berlaku, dan bandar akhirnya mendapat izin guna khas untuk bangunan itu.

Kumpulan seni persembahan tidak hanya menyambung semula operasi, tetapi juga memulakan projek untuk meningkatkan fasilitas 6, 500 kaki persegi (604 meter persegi).

Image

"Dengan rumah yang selamat, Playhouse melaksanakan rancangan untuk mengubah bangunan ketinggalan zaman menjadi teater yang berdedikasi sepenuhnya, " kata studio tempatan SERA Architects, yang bekerja pada projek tersebut dengan bayaran yang berkurangan.

Bekerja secara pro-bono, arkitek bekerjasama dengan organisasi bukan keuntungan untuk menentukan keperluan program, keutamaan estetik dan strategi untuk pertumbuhan.

Image

Mereka datang dengan skema yang memanggil untuk membaik pulih bangunan gereja dan pembinaan lanjutan kecil untuk latihan, mesyuarat komuniti dan fabrikasi set. Pasukan itu turut merangka komponen luaran untuk fasa masa depan.

Tambahan 1, 500 kaki persegi (139 meter persegi) memberikan syarikat teater wajah kontemporari. Dinding berlapis mendefinisikan ketinggian depan, memberikan pandangan ke dalam ruang serbaguna yang lapang dan melibatkan bangunan dengan kejiranan.

Pintu kaca gelongsor membolehkan bahagian dalamnya mengalir ke halaman luar - satu saat yang membantu "melambangkan hubungan secara simbolik kepada masyarakat".

Fasad lain dibalut dengan kayu larch yang digosok menggunakan larangan shou sugi, teknik kuno Jepun. Bahagian tepi kayu gelap bertentangan dengan luaran gereja yang terang.

"Bangunan ini mewujudkan dialog yin-yang di antara gereja yang dicat putih, sementara jumlah pedalaman yang cerah berfungsi sebagai persekitaran yang mesra untuk latihan dan pertemuan masyarakat, " kata studio itu.

Di dalam struktur baru, reka bentuk minimalis membantu mengurangkan kos sementara masih menampung keperluan fungsian dan memastikan keselesaan. Unsur-unsur reka bentuk berteknologi rendah dan pasif, seperti skylight, membantu mengurangkan penggunaan tenaga dan bil utiliti.

Image

Seterusnya penambahan adalah gereja, yang bermula pada tahun 1904. Dinding luar dicat semula, dan bumbung diganti.

Perubahan besar berlaku di dalam rumah, di mana ruang seperti warren di mana dibuka untuk menghasilkan aliran yang lebih baik melalui bangunan bersejarah. Pemanasan, penyejukan dan sistem elektrik baru juga dipasang.

Image

Lobi awam diberikan pejabat tiket baru, kawasan konsesi dan bilik mandi neutral jantina. Teater, yang mempunyai sehingga 90 orang, direka untuk menjadi sangat fleksibel.

"Ruang prestasi utama direka sebagai teater kotak hitam, membolehkan para artis untuk mengkonfigurasi panggung dan tempat duduk seperti yang dikehendaki, " kata pasukan itu. "Bahagian belakang bangunan itu termasuk studio untuk pembinaan yang ditetapkan."

Image