Anonim
Image Tirai kayu merah mengelilingi paviliun pintu masuk semula jadi oleh Sandellsandberg

Tirai panel kayu merah merangkul sekitar pavilion masuk ke Rizab Alam & Hotel Eriksberg di Blekinge, Sweden, yang direka oleh Sandellsandberg.

Dinamakan Kolam Eriksberg, bangunan merah terang direka oleh studio Swedia Sandellsandberg untuk meningkatkan kualiti dan keterbukaan kawasan pintu masuk rizab alam semula jadi.

Ia mempunyai "pandangan tekstil" yang bertujuan untuk membangkitkan tirai teater untuk mendedahkan rizab alam semula jadi, dan merupakan yang pertama dari satu siri struktur yang studio akan mereka bentuk untuk taman itu.

"Sebelum ini tidak ada pintu masuk yang berbeza ke rizab alam semula jadi, yang pada masa-masa membuat pelawat berpaling di pintu-pintu di kekeliruan, " jelas studio seni bina itu.

"Oleh itu, cabaran terbesar adalah untuk mengukuhkan identiti tapak dan memberikan pengunjung yang mengagumi kesan pertama yang mengalu-alukan rizab itu. Visi ini adalah untuk menyediakan rizab semula jadi dengan bangunan-bangunan moden, tetapi dengan reka bentuk keseluruhan mengingatkan seni bina tradisional Blekinge."

Image

Eriksberg luar mengukur 600 meter persegi, dan mempunyai kabin gergasi yang dimodelkan Sandellsandberg di lumbung dan rumah panjang tradisional - sejenis kediaman kayu panjang dan sempit dengan satu bilik.

Ia mempunyai struktur kayu yang dibina dengan teknik bangunan tradisional Blekinge, dan dilengkapi dengan tingkap besar dan bumbung asimetrik yang tidak simetris.

Panel kayu merah cerah menjangkau dari bumbung jerami, bergelombang di sekelilingnya untuk menawarkan glimpses melalui dinding kaca bangunan di dalamnya.

Mereka juga mengikat ke atas di kedua-dua hujung bangunan untuk menyediakan akses kepada dua halaman yang menghadap ke pedalaman.

Halaman-halaman membawa para pelawat masuk melalui pintu kaca gergasi, di mana mereka dialu-alukan oleh kafe, kedai dan ruang pameran untuk acara-acara awam dan ceramah di atas lantai mezzanine di atas.