Anonim
Image Mizzi Studio melengkapkan kafe di samping Serpentine

The Serpentine Coffee House, yang direka Mizzi Studio di samping tasik Serpentine di Hyde Park, London, diunggulkan dengan bumbung yang direka untuk kelihatan seperti ikan pari.

Mizzi Studio merancang kafe sebagai struktur mercu tanda kecil di antara dua lokasi Serpentine Gallery di jalan utama yang melalui Hyde Park.

Image

Ia mengambil bentuk dari kedua-dua rumah teh Jepun dan tasik Serpentine, yang berdiri di sampingnya.

"Ia adalah reka bentuk biomorphic kerana semua yang kita lakukan diilhamkan oleh proses semulajadi, " kata Jonathan Mizzi, pengasas Mizzi Studio.

"Ia dibuat untuk melihat alam semulajadi, yang mana kita percaya semua senibina harus ada, iaitu lanjutan ke tasik, makhluk yang melompat keluar dari tasik - seekor ikan pari tersenyum yang terbang dari tasik, " katanya kepada Dezeen.

Image

Kedai kopi bertingkat mempunyai dinding kaca dan dihiasi dengan kanopi bergelombang berwarna.

"Di tengahnya adalah kubah klasik yang masuk ke dalam atap dan bersama-sama mereka membuat mulut tersenyum, " kata Mizzi.

"Warna kanopi tembaga adalah berkesan kerana ia adalah bahan yang bersahaja yang juga indah, yang sesuai dengan lokasi di taman diraja."

Image

Studio Mizzi bekerjasama dengan jurutera Arup dan pembuat MouldCAM untuk mewujudkan bumbung sepenuhnya kedap air, yang mempunyai kulit struktur yang dibina daripada karbon dan gentian kaca.

Struktur ini disokong pada bingkai keluli dengan dua lajur, yang menurut arsitek kelihatan seperti gigi, menyokong kanopi di depan pintu masuk kafe.

Image

Di dalam kedai kopi, bahagian bawah bumbung berwarna tembaga telah direka untuk membangkitkan perasaan berada di bawah ikan pari atau mulut ikan paus.

"Semasa anda berjalan di dalam anda dilingkungi di mulut ikan paus, " tambah Mizzi. "Kafe ini menunjukkan bahawa menggunakan konsep mudah untuk membuat bentuk yang kompleks bermakna seni bina eksperimen boleh dilakukan."

Image

Kafe ini mempunyai kaunter depan kayu walnut yang terbentang di sepanjang dinding belakang, yang ditutupi dengan jubin biru tua.

Di hadapan kaunter adalah kawasan tempat duduk kecil yang lengkap dengan meja marmar Perlino Rosato dan kerusi berlapis kulit. Di samping kiosk ini adalah tempat duduk luar.

Image