Anonim
Image Perkapalan perkapalan mikro dengan bumbung hijau yang dirancang untuk UK

Fraser Brown MacKenna Architects telah memperoleh kebenaran merancang untuk pembangunan rumah mikro yang diperbuat daripada kontena perkapalan dengan bumbung hijau di Aylesbury, England.

Gatehouse Road adalah skim perumahan kos rendah yang merupakan sebahagian daripada satu siri pelan pemulihan untuk laman-laman yang kurang dimiliki oleh Vale of Aylesbury Housing Trust. Pada masa ini laman web ini diduduki oleh garaj.

Fraser Brown MacKenna Architects (FBM Architects) telah merancang rumah 26.2 meter persegi yang boleh dimuatkan di dalam setiap bekas. Studio satu bilik tidur akan disewa sebagai perumahan sosial atau penginapan pelajar.

Menurut bekas arkitek studio kitar semula dikitar semula dipilih untuk memastikan kos rendah dan membolehkan penyediaan di luar tapak, sementara menggunakan semula struktur sedia ada akan mempunyai manfaat alam sekitar.

Image

Kontena akan disusun dalam pembentukan teras, secara beransur-ansur melangkah dari satu sama lain untuk mewujudkan kawasan dihiasi peribadi di hadapan setiap rumah mikro. Susunan ini juga mengelakkan paip pembetung utama yang berjalan melalui laman Jalan Gatehouse.

Di dalam setiap bekas yang berwarna terang rumah-rumah mikro disusun mengikut cara linear, dengan ruang tamu dan dapur di bahagian depan, bilik mandi yang berasingan, dan bilik tidur di belakang. Porches diletakkan di kedua-dua hujungnya.

Penebat akan ditambah ke dinding, bumbung dan lantai kontena perkapalan, bersama-sama dengan double glazir pada kedua-dua hujung, untuk memastikan pengeluaran dan pengeluaran pemanasan rendah.

Bumbung sedum, sistem bumbung hijau yang diperbuat daripada selimut tumbuhan sedum yang sudah matang, akan mengetuai setiap rumah kontena. Rumput dan pokok akan ditanam di sekitar pembangunan Jalan Gatehouse, dan tempat letak basikal yang selamat dan unit perkauman dengan kemudahan dobi akan terletak di lokasi.

Tarmac berwarna dan paving geometri di sekitar pembangunan akan menandakan transformasi kawasan dari kawasan yang tidak digunakan, "anti-sosial" ke "zon rumah", kata studio senibina.