Anonim
Mikhail Riches mewujudkan jalan bertenaga yang cekap tenaga sebagai perumahan sosial di Norwich

Goldsmith Street adalah skim perumahan sosial Passivhaus dan skim perumahan sosial oleh Mikhail Riches di Norwich, England, yang disenarai pendek untuk Hadiah Stirling tahun ini.

Terletak berhampiran dengan pusat bandar, pembangunan perumahan terdiri daripada 105 rumah teres yang direka untuk menjadi alternatif berketumpatan tinggi yang berpatutan kepada blok pangsapuri.

Setiap rumah menghadapi selatan untuk memaksimumkan keuntungan solar dan direka oleh Mikhail Riches dengan perincian praktikal yang memastikan bahawa ia adalah tenaga yang rendah.

Image

"Keutamaan kami adalah untuk mereka bentuk skim solar pasif untuk meminimumkan bil bahan api untuk penduduk, " jelas pengasas studio Annalie Riches dan David Mikhail. "Kami juga mahu meletakkan semula jalan-jalan di kawasan Norwich yang telah kehilangan mereka, " kata mereka kepada Dezeen.

"Skim itu menghadapi tingkap dan bilik yang boleh dihuni ke selatan untuk memanfaatkan keuntungan solar musim sejuk dan teduh pada musim panas."

Image

Mikhail Riches memenangi pertandingan untuk merekabentuk Goldsmith Street pada tahun 2008, dengan cadangan yang membayangkan jalan-jalan daripada blok apartmen yang dicadangkan oleh banyak peserta lain.

Skim itu terdiri daripada tujuh blok bertingkat yang disusun dalam empat garisan, yang mengandungi sejumlah 45 rumah dan 60 rumah pangsa, dalam kawasan kurang daripada satu hektar.

Image

Walaupun bilangan kediaman dalam pembangunan itu ditentukan oleh ringkas, keinginan studio itu untuk mewujudkan "skim suria pasif" yang membawa kepada reka bentuk teres. Bangunan-bangunan yang diperlukan untuk menjadi rendah untuk mengelakkan membayangi.

Untuk mencapai ini sambil memenuhi ketumpatan perumahan yang diperlukan, Mikhail Riches mengambil isyarat dari kawasan perumahan berkepadatan tinggi yang dikenali sebagai Segi Tiga Emas - persekitaran rumah teres Victoria lima minit dari laman web ini.

Image

"Kami memandang kawasan pemuliharaan yang popular di Norwich, yang mempunyai jalan bertingkat 14 meter, jauh lebih rendah daripada garis panduan untuk mengingatkan, " jelas Mikhail Riches.

"Dengan meniru corak jalan ini, kami dapat memperoleh lebih banyak rumah keluarga dalam skim ini, yang sesuai dengan keperluan perumahan tempatan. Dalam sempadan tapak, kami mampu memenuhi empat teras timur-barat dengan gabungan strategi."

Seperti Segi Tiga Emas, teres terletak 14 meter dan mengandungi jenis rumah yang "luar biasa dan cetek" berukuran lapan meter dengan enam. Semua bilik didiami menghadap ke selatan untuk mengekalkan privasi.

Lorong terbuka berjalan melalui pusat skema, yang dibangunkan oleh Mikhail Riches untuk berganda sebagai kebun komunal bersama dan kawasan bermain selamat untuk kanak-kanak. Terdapat juga dua kawasan bermain berlandskap yang lain.

Image

Banyak lagi perincian utama Goldsmith Street yang dibangunkan oleh Mikhail Riches atas sebab-sebab praktikal untuk memastikan skim itu memenuhi piawaian Passivhaus - piawaian prestasi tenaga antarabangsa yang bertujuan untuk mengurangkan keperluan pemanasan dan penyejukan ruang secara mendadak.

Setiap dinding lebih tebal 600 milimeter, dan bumbung terletak pada 15 darjah untuk memaksimumkan keuntungan solar sambil memastikan setiap teres tidak akan menyekat cahaya matahari dari tingkap di belakang.

Image

Sepanjang skim ini, Mikhail Riches juga menggabungkan tingkap putih mendedahkan bahawa melindungi bingkai tingkap dan juga berfungsi untuk menunjukkan pendedahan - reka bentuk yang membantu meningkatkan cahaya menjadi pedalaman dan pandangan.

Tingkap juga mempunyai ciri-ciri sementara aluminium mesh brise-soleils yang menyediakan teduhan solar.

Image

Sentuhan akhir lain untuk skema ini termasuk palet bahan batu bata tanah liat berwarna krim dan jubin berkilat hitam di atas bumbung yang bahan binaan gema yang terdapat di seluruh Norwich, dan dinding melengkung di setiap sudut untuk menyamar tangga tangga sementara juga memimpin pelawat ke jalan-jalan .