Anonim
Image Layan membungkus Light House dalam skrin cakera logam yang diterangi

Skrin dinamik cakera polikarbonat yang bercahaya dan berputar melindungi bahagian atas rumah ini di Melbourne, yang disiapkan oleh Layan untuk pengarah reka bentuk reka bentuk lampu tempatan The Flaming Beacon.

Layan telah meluaskan dan mengubahsuai kampung kediaman yang dilindungi warisan untuk membuat Light House. Studio Melbourne menambah ruang baru ke belakang dan di atas struktur asal dan memperkenalkan sebuah halaman tengah untuk membawa cahaya dan pengudaraan jauh ke dalam rumah, sambil memelihara bilik-bilik asal di depan rumah.

Image

Oleh kerana pelanggan adalah pengarah studio reka bentuk lampu, cahaya dianggap sangat berhati-hati dalam reka bentuk projek.

"Pencahayaan untuk projek ini dianggap lebih daripada kebanyakan, dan pelanggan bekerja dengan teliti dalam memilih dan mereka bentuk sistem pencahayaan dan kelengkapan, " jelas studio seni bina itu.

Image

Bahagian utama strategi ini ialah memasang skrin di sekitar bilik tidur tingkat atas, dibina dari sejumlah 907 cakera polikarbonat yang dipasang pada 67 tiub keluli berputar.

"Skrin yang disediakan dan peluang untuk tidak hanya memodulasi sifat cahaya sepanjang tahun, tetapi juga menjadi ruang diterangi utama pada waktu malam untuk ruang dalaman, " jelas para arkitek.

Dihidupkan semula dari hadapan rumah untuk meminimumkan impak visualnya di kawasan itu, tahap atas seperti lentera baru ini memberikan titik balik yang terang ke ruang lebih rendah peringkat intim.

Pada siang hari, skrin berputar memaparkan corak bayang-bayang merentasi pedalaman, dan pada waktu malam, LED tunggal yang rendah, terletak di setiap suis cakera untuk menerangi pedalaman.

Di tingkat bawah, ruang tamu, ruang makan dan ruang dapur yang besar mengelilingi halaman, dengan ruang tamu dan ruang studio yang lebih peribadi di belakang rumah yang menghadap ke taman penumbuk kecil.

"Berbagai ruang tamu berorientasi di sekitar halaman tengah untuk memanfaatkan sepenuhnya cahaya semulajadi dan faedah pengudaraan, " kata studio itu.

"Pintu gelangsar yang tinggi, pintu gelongsor memainkan peranan penting dalam memudahkan kawalan penghuni bangunan ke atas pengudaraan aliran silang."

Image

Dua bilik tidur duduk di hadapan rumah di struktur asal kotej pekerja, membuka ruang beranda dan taman.

Lantai dasar menarik di materialiti bangunan asal, dengan batu-bata yang berkilat putih tipis dan panel oak Amerika lapisan dalaman.

Image