Seni bina

Reka bentuk Cullinan Studio membuka Push-Pull House terbuka untuk dibiarkan terang

Reka bentuk Cullinan Studio membuka Push-Pull House terbuka untuk dibiarkan terang
Anonim

Cullinan Studio merekabentuk rumah "retak terbuka" dengan jurang untuk dibiarkan dalam cahaya

Studio seni bina London Cullinan Studio telah membina sebuah rumah di Amersham, England, yang memecahnya menjadi bahagian-bahagian untuk membolehkan cahaya membanjiri bahagian dalamannya melalui jurang yang berlapis.

Disebut rumah Push-Pull, ia mempunyai ruang dalaman yang terbuka dan terang manakala bahagian luarnya kekal selaras dengan seni bina kediaman Seni dan Kraf 1930 yang dilindungi kawasan tersebut.

Kesinambungan visual ini digabungkan dengan kaedah pembinaan moden. Rumah Push-Pull diperbuat daripada struktur balak silang (CLT) yang dirancang dengan kerjasama pakar kayu Eurban.

Mengambil struktur Seni dan Kerajinan ini sebagai titik permulaan, Cullinan Studio mengambil bentuk rumah tradisional dan menariknya ke dalam tiga bahagian.

Bentuk utama rumah simetri telah dibahagikan kepada dua, dan kini dibaca sebagai dua bentuk bernada mono yang dipotong oleh sebuah dewan masuk dan tangga.

Di samping kedua-dua bentuk ini, padang bumbung terus merosot ke bawah untuk mewujudkan ruang tamu, dapur dan ruang makan yang besar dengan pelan terbuka dengan sudut berpilin yang menghadap ke taman.

"Para pelanggan benar-benar berminat dengan rasa ringan di dalam, jadi ini membawa pendekatan, " kata ketua pemangku Roddy Langmuir kepada Dezeen.

"Pengebumian mudah ditekan dan ditarik secara langsung kepada tetapan, membawa cahaya matahari dan siang hari."

Jumlah utama telah dibahagikan kepada empat di sekitar ruang masuk tengah, dengan bilik yang menduduki setiap sudut. Di tingkat bawah tanah, ini termasuk ruang kerja yang selesa, bengkel dan utiliti. Pada peringkat di atas bilik tidur duduk di setiap sudut.

"Di dalamnya terdapat lebih banyak kerumitan ruang, lebih banyak ketidakstabilan, yang memantul cahaya melalui bahagian dari tingkap peringkat tinggi, " kata Langmuir.

Keterbukaan "pecah" di antara setiap blok, digabungkan dengan kaca kaca, mempromosikan sambungan visual merentasi tahap rumah.

Di dalamnya, struktur CLT rumah telah dibiarkan terdedah, dan bersama-sama dengan dinding putih memberikan kontras yang terang terhadap bata gelap dan ubin luar.

Cullinan Studio diasaskan oleh Ted Cullinan pada tahun 1965. Projek-projek sebelumnya termasuk lanjutan rumah di Hampstead, London, dengan kotak kaca yang menyediakan sambungan baru ke taman.